időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Továbbra is mintegy 50 ezer háztartás van áram nélkül Csehországban

Forrás: MTI
2020.02.11. 10:14

Csehországban kedden reggel továbbra is mintegy 50 ezer háztartás volt áram nélkül az országon átvonuló heves és kiadós esővel kísért szélviharok következtében – jelentette a cseh közszolgálati rádió.

Hétfőn délután az áram nélküli háztartások száma meghaladta a 280 ezret.

„Mindenütt, ahol lehetséges volt, éjjel is dolgoztunk a hibák elhárításán. A reggeli órákban azonban több régióban ismét erős széllökések voltak, aminek következtében újabb problémák keletkeztek. Most még mintegy 120 helyen van gond a nagyfeszültségű távvezetékekkel” – mondta Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője. Megjegyezte: a viharos szél lecsendesülésével várható, hogy kedd estig mindenütt megjavítják a vezetékeket. A legtöbb nehézséggel Közép- és Kelet-Csehországban kell megküzdeniük.

A heves szélvihar következtében hétfőn Csehországban egy ember meghalt, és legkevesebb 13 megsérült. Az anyagi károk több tízmillió koronára rúgnak.

Az időjárás fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben is, elsősorban a nyugat- és dél-csehországi régiókban. A Cseh Vasutak (CD) közleménye szerint kedden reggel még mintegy 30 helyi vonalon szünetelt a közlekedés, főként a sínekre dőlt fák és az elszakadt villanyvezetékek miatt.

Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatók.

A széllökések sebessége hétfőn helyenként meghaladta az óránként száz kilométert. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonoše) legmagasabb, Sněžka nevű hegycsúcsán pedig rekordnak számító, 180 kilométeres szélsebességet mértek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.