Alkotmányt is módosíthatnak, hogy Putyin elnökségei éveinek számát le lehessen nullázni

Forrás: MTI2020. 03. 10. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatna az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt egy olyan alkotmánymódosítást, amelynek értelmében Vlagyimir Putyin elnök újra indulhatna a tisztségért a jelenleg hatályos törvényi tilalom ellenére – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség kedden.

Az alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. Az Egységes Oroszország egyik törvényhozója, Valentyina Tyereskova – a világ első női űrhajósa – azonban azzal a javaslattal állt elő, hogy módosíthatnák az alaptörvényt úgy, hogy Putyin elnökségeinek számát ismét nulláról lehetne indítani. A párt frakciójának vezetői még a nap folyamán megvitatják a javaslatot.

Maga Putyin rögtön reagált a parlament alsóházában – tévén közvetített – beszédében Tyereskova javaslatára. Mint mondta, lehetségesnek tart egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné számára, hogy újra indulhasson az államfői tisztségért, ha ez ellen nem lenne ellenvetése az alkotmánybíróságnak.

Putyin értelmezése szerint Tyereskova javaslata arról szól, hogy el kell törölni a betölthető elnöki ciklusokra vonatkozó alkotmányos korlátozást bárki esetében – beleértve a hivatalban levő elnököt, vagyis őt -, és engedélyezni kell, hogy újra indulhasson az elnökválasztáson, amennyiben ezt a nép is támogatásáról biztosítja az alkotmánymódosításról április 22-én tartandó országos szavazáson.

„Elvileg ez a változat lehetséges lenne, de egy feltétel mellett, jelesül, ha az alkotmánybíróság hivatalosan úgy foglal állást, hogy egy ilyen módosítás nem mond ellent az alkotmány eszmeiségének és alapelveinek” – mondta Putyin, egyúttal tagadta azt, hogy a módosítás kifejezetten őrá, és nem általában véve mindenkire vonatkozzon.

Az immár 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja Oroszországot hol miniszterelnökként, hol államfőként. Ha Tyereskova javaslata megvalósul – a dpa német hírügynökség értelmezése szerint -, Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy „csak” 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.