időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Az EU nem veheti az ideológiát az emberek élete elé

Forrás: V4NA
2020.03.19. 14:29

Tymoteusz Zych, az Ordo Iuris kutatóközpont alelnöke a V4NA-nak adott interjújában mutatott rá, hogy a koronavírus-kérdésben a belső határok lezárása prioritás, és hogy az EU nem ítélhet ideológiai alapon az állampolgárok szabad mozgásáról, hiszen itt többről van szó, mint négy szabadság elvéről: az európai állampolgárok egészségéről és életéről.

Tymoteusz Zych, az Ordo Iuris lengyel jogi kutatóközpont alelnöke – Ursula Von der Leyen bejelentésére reagálva – a V4NA-nak elmondta, hogy a koronavírus elleni küzdelemben az EU közös határainak lezárása lényegtelen kérdés.

A vírus már a Schengeni övezeten belül is aktív, olyan helyeken mint Olaszország, Spanyolország vagy Svájc, ami még csak nem is EU tagállam, de nem ellenőrzi az uniós határait. Tehát jelen van az uniós országokban – fogalmazott Zych. Rámutatott, hogy ami lényeges, az a belső határok lezárása, amit a lengyel, a cseh, a dán és nemrégiben a magyar hatóságok is tettek.

Elmondta, hogy Spanyolország és Olaszország túl sokáig engedte a vírus terjedését, míg a lengyel és magyar hatóságok egy nagyon felelősségteljes megközelítést választottak még a járvány elején, amikor például bezárták az oktatási intézményeiket.

Egyértelmű eredményeket láthatunk – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: Közép-Kelet-Európában, és kiváltképp a V4 országokban lényegesen kevesebb a megfertőzöttek száma. Például egymillió emberből Magyarországon csak 5,2, Lengyelországban pedig 6,3 a fertőzöttek száma, míg Olaszországban 500, majdnem a százszorosa! – hangsúlyozta.

Zych úgy fogalmazott, hogy a Von der Leyen által javasolt külső határzár, a belső szabad mozgás megtartásával, egyszerűen nincs köszönőviszonyban a kihívásokkal, amikkel küzdünk, majd elmondta: nem kell orvosi vagy jogi szakembernek lennünk, hogy megértsük, a cél jelenleg az, hogy megakadályozzuk a magas fertőzöttségi rátájú országok állampolgárainak beutazását az olyan országokba, ahol még nem járványszintű a fertőzés.

Rámutatott továbbá, hogy a Schengeni Egyezmény második bekezdése egyértelműen leírja, hogy nemzetbiztonsági kérdések esetén a gyors reakció érdekében a tagállamok visszaállíthatják a határellenőrzéseket és elegendő, ha csak értesítik a többi tagállamot. Jelenleg Németország is ezen gondolkodik, de ezt a Bizottságnak épphogy javasolnia kellene – tette hozzá.

Nem dönthetnek ideológiai alapon az emberek szabad mozgásáról, racionálisnak és gyakorlatiasnak kell lennünk. Jó, hogy létezik a Schengeni övezet, de vannak körülmények, amikor fel kell függeszteni, olyan esetek, amelyek túlmutatnak az emberek szabad mozgásán, köztük az európai állampolgárok egészsége és élete! – fogalmazott Zych.

Elmondta továbbá, hogy ezt a krízist nemzeti szinten lehet eredményesen kezelni olyan politikusok által, akik tisztában vannak a helyzettel, és gyorsan képesek is reagálni rá. Például a Lengyelország vagy Magyarország által tett lépéseket nem lehet EU-s szinten kivitelezni. Az unió túl nagy, hogy ilyen kérdéseket kezeljen – hangsúlyozta.

Hozzátette: az Európai Uniónak nemcsak, hogy nincs képessége, hogy ilyen egészségügyi problémákra reagáljon, de a bürokratikus szerkezetével nem is lenne képes rá 27 különböző tagország egyedi eseteit kezelni. Sokan panaszkodnak, hogy az EU nem lépett a vírus megfékezése érdekében, és ezzel egyet is értek bizonyos mértékben – mondta Zych, de rámutatott, hogy az uniónak inkább a gyakorlatok megosztásában vagy az eszközellátásban lehetne szerepe. Az igazi gond az, zárta gondolatait, hogy az uniónak nem volt semmilyen terve, hogy reagáljon a problémára, amivel jelenleg küzdünk – olvasható a V4NA cikkében.

Az Alapjogokért Központtal együttműködve dolgoznak

Az Ordo Iuris Institute for Legal Culture nevű lengyel jogi elemzőintézettel az Alapjogokért Központ kötött együttműködési megállapodást – amint erről február 21-én kiadott sajtóközleményükben tájékoztattak. Az együttműködést az alkotmányos identitás és a konzervatív, keresztény értékek védelme érdekében folytatják. A dokumentum alapján a két szervezet nemzetközi szinten lép fel – többek között – az emberi jogok normális, józan észen alapuló értelmezése érdekében. Kiemelt figyelmet fordítanak a keresztény kultúra védelmére, családjogi kérdésekre, valamint a szuverenitás megóvására.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.