Az ExoMars projekt újabb misszióját elhalasztották 2022-re

Az ExoMars projekt újabb missziójának indítását 2022-re halasztották.

Forrás: MTI2020. 03. 12. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében megvalósuló következő missziót két évvel halasztották el, mivel a hardver és a szoftver további tesztelésére van szükség – közölte csütörtökön a két űrügynökség.

Emellett a koronavírus miatt kialakult európai helyzet is hátráltatja a projektet – tették hozzá.

A kutatórobotot, amelynek feladata a Mars felszínének alapos vizsgálata lesz, már nyáron útjára indították volna, így azonban csak 2022-ben kezdheti meg a munkát.

A tesztekhez több időre van szükség, mint azt eddig vélték. „Nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem” – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója.

Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával videokonferencián egyeztek meg a döntésről. Rogozin kifejtette: nem könnyen hozták meg, de a projekt csak így lehet sikeres.

A projekt során az ESA és a Roszkoszmosz közösen kutat az élet nyomai után a vörös bolygón. 2016-ban egy rakéta fedélzetén lőttek fel egy szondát az űrbe, mely Mars körüli pályára állt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.