Bíróság elé állíthatják a nemváltó klinikát

Beperelte egy fiatal nő az egyik legismertebb angliai nemváltó klinikát, amiért ott felelőtlenül adtak neki pubertásblokkoló gyógyszereket. Az áldozat akkoriban még csak 16 éves volt, és elmondása szerint senki nem figyelmeztette őt a következményekre. Az ügynek hatalmas hatása lehet a jövőre nézve, lévén, hogy ez az első eset, amikor pert indítanak ebben a témában. A nő azonban nem az egyedüli, aki mostanra már megbánta a nemváltó kezeléseket, sokan járnak hasonló cipőben. Számukra egy szervezet is létrejött, amely jelentős támogatást nyújt az érintetteknek.

Forrás: V4NA2020. 03. 04. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most 23 éves Keira Bell még csak egy 16 éves tinédzser volt, amikor öngyilkos hajlamai támadtak, az iskolában pedig arra kérte társait, hogy fiú néven szólítsák. A helyzet orvoslására Keira ellátogatott a hírhedt Tavistock and Portman NHS Trust nemváltó klinikájára, ami arról ismert, hogy elég könnyelműen ad hormonkezelést a gyerekeknek már egészen kiskorukban. Ez a fiatal lány esetében sem volt máshogy, neki mindösszesen három találkozó után pubertásblokkoló gyógyszereket írtak fel, hogy megállítsák a nőies testének kifejlődését, számol be az esetről a Daily Mail.

Most, hét évvel a kezelések után Keira már nem akar nemet váltani, csak egy átlagos nő szeretne lenni, ezzel azonban gondjai akadhatnak. Azon aggódik, hogy problémája támadhat a teherbe eséssel a neki beadott gyógyszerek miatt. Ráadásul saját bevallása szerint az emberek rendszeresen férfinak nézik őt, ami felettébb zavaró számára. Keira például sokszor aggódik azon, mit gondolhatnak mások a kinézete miatt, amikor bemegy egy női mosdóba.

A felmerülő problémái miatt Keira most hatalmas lépést tett: beperelte a Tavistock klinikáját, amiért gyermek létére kísérleti gyógyszereket adtak neki a nemváltás érdekében. A fiatal nő ugyanis most már úgy gondolja, belehajszolták a kezelésekbe körültekintő tájékoztatás nélkül. A bíróságon pedig Keira javára billenhet a mérleg, az ügyben eljáró bíró szerint egyértelműen vitatható a klinika törvénytelen eljárása, így engedélyezte a tárgyalást idénre. Keira esetével megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekek számos alkalommal kapnak kezeléseket anélkül, hogy teljes körűen tájékoztatva lennének azok következményeiről. Ez az ő esetében is így volt, a kezelések után olyan tüneteket tapasztalt, amikre azelőtt nem is gondolt. Elmondása szerint jelenleg egy olyan világban él, ahol nem illik be sem a férfiak, sem a nők közé – lényegében a két nem közé van szorulva.

Keira Bell problémája nem egyedi, az angliai nemváltó klinika egyre több botrányba keveredik , amiért könnyedén adnak kisgyerekeknek hormonkezeléseket. Ez azért is veszélyes, mert ők pont a fiatal koruk miatt nem tudják felmérni a következményeket és így alakulhat ki az, hogy később sokan megbánják a döntésüket a nemváltással kapcsolatban. Mire azonban erre rájönnek, már késő lehet, hiszen a következmények már megmásíthatatlanul jelen vannak az életükben, akárcsak Keira esetében.

Novemberben pontosan az ilyen fiatalok tömörítésére jött létre a Detransition Advocacy Network, amely azokat az embereket kívánja támogatni, akik vissza akarnak változni az eredeti nemükbe, vagy csak szimplán abba akarják hagyni a nemváltoztatást. A szervezet többek között információt ad arról, milyen hatása lehet a hormonkezelések abbahagyásának, és szakértőt is bevonnak, aki tanácsot ad az érintetteknek.

A Detransition Advocacy Network-re és esetleges társaira pedig a jelek szerint szükség lehet. Maga a szervezet alapítója Charlie Evans szintén nemváltoztatáson esett át, mielőtt elfogadta volna eredeti, biológiai nemét. Evans nőnek született, tíz éven keresztül azonban férfiként élt, csak ezután tudta elfogadni női mivoltát – így pedig különösen átérzi azok helyzetét, akik vissza akarják változtatni a nemüket a beavatkozások után. Charlie elmondta, ő már nagyon sok olyan fiatallal beszélt, akik megbánták a nemváltásukat, amitől nem is érzik jobban magukat. Szerinte ráadásul a legtöbb szóban forgó személy fiatal, leszbikus nő, a lehetőségeikkel pedig nincsenek is tisztában.

Ez a kategorizálás azonban nem minden esetben igaz, bár egy közös pont szinte minden transznemű és nemet változtatni akaró személynél megtalálható: a nemi diszfória. Ez egy állapot, ami azt jelenti, amikor a lánynak vagy fiúnak született személy nem érzi jól magát a bőrében és az a vágya, hogy a másik nembe tartozzon. Ezt diagnosztizálták például a lassan 80 éves Walt Heyer esetében is, aki már javában felnőtt volt, mikor nemet váltott.

Walt eredetileg férfinak született, négyéves korától kezdve azonban a nagymamája lányruhákba öltöztette. Ez, és a szexuális bántalmazás, amit el kellett viselnie a nagybátyjától, végül olyan hatással lett a kisfiúra, hogy éveken át zavarban volt a saját nemét illetően. Bár később, fiatal felnőtt korában voltak barátnői, később pedig felesége is, az agya egy hátsó zugában mindig ott volt a vágy, hogy nőként élhessen.

Waltot 40 évesen diagnosztizálták a már említett nemi diszfóriával, 1983-ban, 42 évesen pedig transznemű nővé változott. Nyolc évig Lauraként élte az életét, a dolgok azonban nem alakultak olyan fényesen, ahogy remélte. Újra nemi diszfóriában szenvedett, ekkor azonban a problémát már az jelentette, hogy női testbe zárt férfinek érezte magát. Végül kiderült, hogy valójában végig pszichológiai problémákkal küzdött, amik egyébként is jellemzőek azoknál, akik ellenkező neműként akarnak élni.

A férfit végül éveken át tartó terápia segítette át a problémáin, 55 évesen újra férfi lett és önmagával is megbékélt, az idáig vezető út azonban saját bevallása szerint nehéz volt számára. Walt ma már mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne hagyja magát megvezetni a média által, a hormonok és a műtétek pedig csak a külsőségeken tudnak változtatni – az ember saját, eredeti nemének a tényét semmi nem tudja megváltoztatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.