Unortodox Minszk

Belarusz maradt talán az egyetlen ország Európában, ahol még semmilyen komoly korlátozás nem történt a koronavírus terjedésével szemben. A belarusz határokat nem zárták le, működnek az oktatási intézmények, nyitva tartanak az üzletek, megrendezik a sporteseményeket.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 30. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapig Belaruszban hivatalosan 94 Covid–19 általi megbetegedést regisztráltak, de az ellenzék szerint sokkal súlyosabb lehet a helyzet. A kelet-európai ország szomszédjai a fertőzések többszörösével küzdenek – Ukrajnában lapzártánkkor 480, Lengyelországban 1905, míg Oroszországban 1836 vírusfertőzést jelentettek. Gyanakvásra adhat okot az is, hogy a hatóságok március 27. óta nem hoztak nyilvánosságra új adatot. A helyzet amiatt is különös, hogy az említett három ország az elmúlt hetekben szigorú intézkedéseket is tett a járvány megfékezésére, kezdve a szükségállapot meghirdetésével és a határok lezárásával, egészen az üzletek bezárásáig és a kijárási tilalom bevezetéséig. Minszkben a hasonló intézkedések idáig elmaradtak, a hatóságok szerint nincs ok szigorításra, a helyzet stabil.

A belarusz elnök, Alekszandr Lukasenka az elmúlt hetekben nyilatkozataiban elbagatellizálta a koronavírus miatti veszélyeket, és pszichózisnak nevezte a kialakult állapotokat. Lukasenka szerint a hatóságok figyelik az érkezőket a határátkelőkön és repülőtereken, de a belarusz gazdaságot nem fogják leállítani. Európában egyedüliként Belaruszban telt stadionok mellett elindult a futballbajnokság, és a május 9-i győzelem napi felvonulást is meg akarják tartani. – Jobb állva meghalni, mint térden csúszva élni – mondta Lukasenka a szombati jégkorongmeccsen való részvétele előtt. Március közepén a belarusz vezető azt is javasolta a lakosságnak, hogy dolgozzanak sokat, igyanak vodkát és járjanak szaunába a koronavírussal szembeni küzdelem részeként.

A belarusz ellenzék nem bízik a kormány adataiban, és a megbetegedések többszörösével számolnak. Szerintük árulkodó adat, hogy a kórházakban hirtelen megugrott a tüdőgyulladással kezelt betegek száma. A Belarusz Népi Front vezetője, Grigorij Kosztuszev a csernobili atomkatasztrófa kommunista válságkezeléséhez hasonlította a hatóságok viselkedését, akik az akkori pártnómenklatúrához hasonlóan próbálják elrejteni a valódi információkat a lakosság előtt. A belarusz intézkedések elmaradása összefüggésben lehet az idei elnökválasztással is – Lukasenka nem hagyhatja a belarusz gazdaság összeomlását, és próbálja fenntartani a stabilitás látszatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.