Az ortodox húsvétra sem enyhítenének

Magyar Nemzet
2020. 04. 16. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román államfő nem ért egyet azzal, hogy a hétvégi ortodox húsvét idején enyhítsék a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az egyház megállapodásának felülvizsgálatát kérte – írta szerdán a távirati iroda. Mások is bírálták a bejelentést, miszerint belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ünnepen. Az ortodox egyházzal kötött egyezséget több parlamenti párt – elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – is elítélte, arra hivatkozva: az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően a társadalom a járvány elleni küzdelemben elért. A megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok pedig házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot. Romániában több mint 7200-an fertőződtek meg, legalább 362-en pedig belehaltak a kórba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.