Német elnök: Nem, ez nem háború!

Frank-Walter Steinmeier szakított a hagyománnyal, és a koronavírusra való tekintettel ezúttal tévébeszédben szólt a németekhez. Megköszönte, hogy össszetartanak, és ezzel életeket mentenek meg. A szövetségi elnök úgy látja, a járvány után egy másik világra ébredünk majd. A belügyminisztérium egy belső jelentése szerint ugyanakkor húsvét után fellép az elszigeteltségi fásultság.

2020. 04. 12. 14:01
German President Frank-Walter Steinmeier Easter speech to the nation
Emberségünk próbatételéről van szó - hangsúlyozta a német államfő Fotó: JESCO DENZEL / GERMAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Természetesen tudom: mindannyian a normalitásra vágyunk. De mit is jelent ez tulajdonképpen? Hogy amint csak lehetséges, visszatérjünk a régi kerékvágásba, a régi szokásokhoz? Nem, a világ ezután már más lesz. Hogy milyen? Az rajtunk múlik – mondta rendkívüli húsvéti tévébeszédében Frank-Walter Steinmeier.

A német szövetségi elnök – köszönetet mondva a polgároknak az életeket mentő fegyelmezettségükért, valamint a szolidaritásért – egyben úgy vélte, a koronavírus-világjárvány megmutatta: igenis sebezhetőek vagyunk.

– Túl sokáig hittük, hogy sebezhetetlenek vagyunk, és mindig csak gyorsabban, magasabbra, tovább érünk. Ez tévedés volt – hangoztatta, úgy vélve, a válság megmutatja azt is, erősek vagyunk, amire építeni lehet.

– Nem, ez a pandémia nem háború. Nemzetek nem nemzetekkel, katonák nem katonákkal állnak szemben. Inkább emberségünk próbatételéről van szó. A legrosszabbat és a legjobbat hozza ki az emberekből. Mutassuk meg magunkból a legjobbat egymásnak! – mondta Steinmeier.

Emberségünk próbatételéről van szó – hangsúlyozta a német államfő
Fotó: MTI/EPA

Noha a húsvéti tojáskeresést nem tiltják a rendelkezések, a 83 milliós Németországban hetek óta szigorú kapcsolattartási korlátozás alatt élnek az emberek, és az elnök is utalt rá: „a nagyszülőknek megszakad a szívük, hogy húsvétkor sem ölelhetik meg unokáikat”. A templombezárásokat bíróság hagyta jóvá. A német belügyminisztérium egy kiszivárogtatott belső jelentése szerint ugyanakkor – amelyről a Der Tagesspiegel írt a hét végén – a korlátozások miatt legkésőbb húsvét után fellép az elszigeteltségi fásultság a lakosság körében, és ennek súlyos következményei lehetnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke pedig a Bild am Sonntag német lapban arra figyelmeztet: a járványhelyzet annyira beláthatatlan, hogy nem érdemes senkinek a nyárra üdülést lefoglalnia.

Németországban eddig mintegy 125 ezren fertőzödtek meg, és 2900 haltak meg a Covid-19-járványban.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.