Terroristának minősítettek egy orosz csoportot

Az amerikai kormány terroristának minősített egy ultranacionalista orosz csoportot – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

Forrás: MTI2020. 04. 07. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orosz Birodalmi Mozgalom nevű alakulatról van szó, amelynek három vezetőjét Washington szintén terroristának minősítette.

A szervezet – az amerikai külügyminisztérium szerint – paramilitáris jellegű kiképzéseket tartott Szentpétervárott neonáciknak és fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportoknak, amelyek pokolgépes robbantásokat követtek el.

„Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok valaha is terroristának minősített fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, ami érzékelteti, hogy ez a kormányzat milyen komolyan veszi az ilyen jellegű fenyegetéseket” – mondta újságíróknak Nathan Sales, az amerikai külügyminisztérium terrorellenes harccal foglalkozó vezető tisztségviselője. Hozzáfűzte, hogy a Trump-adminisztráció számára „elsődleges fontosságú” a hasonló fenyegetések elleni küzdelem.

Az Orosz Birodalmi Mozgalomról viszonylag kevés hír jelent meg eddig. A külügyminisztérium háttértájékoztatója szerint a csoport azt jelölte meg céljaként, hogy „helyreállítsa az orosz autokratikus monarchiát”, és véget vessen „a liberalizmus és a demokrácia rothadásának”.

Amerikai sajtóértesülések szerint a mozgalom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben határozza meg magát. Tagjai azonban – az amerikai sajtóban idézett Anton Sehovcov ukrán kutató könyve szerint – részt vettek azokban az önkéntes zászlóaljakban, amelyek az orosz katonák mellett harcoltak 2014-ben az Ukrajna elleni orosz hadműveletekben. Sehovcov az európai és benne az ukrán szélsőjobboldal elismert ukrán kutatója.

Nathan Sales az újságíróknak azt mondta: a mozgalom kapcsolatokat ápol európai és amerikai szélsőjobboldali csoportokkal, hogy „közös frontba fogja össze a hasonlóan gondolkodókat a vélt ellenségeik ellen”.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az elmúlt években növekvő figyelmet szentelt a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali tömörüléseknek, és tavaly a szervezeten belül létre is hozott egy részleget, amely kizárólag a belföldi terrorizmussal és a gyűlöletből fakadó bűncselekményekkel foglalkozik. Christopher Wray, az FBI igazgatója idén februárban egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson arról beszélt, hogy 2020-ban az Egyesült Államokban a legfontosabb fenyegetést ezek a csoportok és az általuk elkövetett bűncselekmények jelentik.

Donald Trump amerikai elnök tavaly rendelettel bővítette az amerikai hatóságok hatáskörét terrorellenes szankciók kiszabására. Egyúttal felhatalmazta a külügyminisztériumot, hogy azokat az embereket és csoportokat is terroristáknak minősítse, akik és amelyek részt vesznek terrorcselekményeket elkövetők kiképzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.