Brüsszel fokozatos határnyitást sürget a tagállamok között

A következő időszakban a nagyjából azonos járványügyi jellemzőket felmutató régiók kapuit nyitnák meg.

2020. 05. 13. 17:13
null
Scharnitz, 2020. május 13. 2020. május 13-án közreadott kép a koronavírus-járvány miatt kéthetes önkéntes karanténra felszólító feliratról egy elhelyezett elekronikus kijelzõn az osztrák-német határnál, a németországi Scharnitzban 2020. március 16-án. Németország a határellenõrzések részleges enyhítését tervezi május 16-tól, Ausztria pedig június 15-én teljesen megnyitja a járvány miatt lezárt határait Németország felé. A kétszakaszos nyitás jegyében május 15-tõl már csak szúrópróbaszerû ellenõrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. MTI/EPA/PhilippGuelland Fotó: Philipp Guelland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez nem egy szokványos nyár lesz – ezzel a mondattal nyugtázta az Európai Bizottság turizmussal és határnyitással kapcsolatos csomagjának közzétételét Margrethe Vestager. A versenypolitikáért felelős bizottsági alelnök Brüsszelben – több másik biztos társaságában – bejelentette, hogy a tagállamokat levélben értesítik arról a kötelezettségükről, hogy a közösségi szabályok értelmében a polgárok az elmaradó utak esetében választhassanak a későbbi utazás vagy a készpénz-visszatérítés között. A bizottság azt sem tartja kizártnak, hogy azon államokkal szemben, amelyek nem tudják biztosítani az utasok jogait, kötelezettségszegési eljárást indít.

A bizottság ezenkívül a fokozatos határnyitásra vonatkozó ajánlatát is ismertette: eszerint a következő időszakban a nagyjából azonos járványügyi jellemzőket felmutató területek, régiók és tagállamok kapuit nyitnák meg. Csak ezután volna lehetséges, hogy a szükséges óvintézkedéseket betartva, valamennyi belső határellenőrzést megszüntessék. Tagállami kompetenciáról van szó, de ahogy az tegnap is elhangzott, Brüsszel nem javasolja, hogy hosszú távon fennmaradjon a zár az EU országai között.

Németország egyébként tegnap jelezte, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését június 15-ig fokozatosan felszámolja – az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig már most hét végén megnyitnak valamennyi átkelőt, illetve az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnapi bejelentése szerint Bécs tárgyalásokat folytat a szomszédos keleti országokkal a nyitásról, ám Olaszország irányába egyelőre elképzelhetetlennek tartja az ellenőrzések feloldását. Az osztrákok Svájccal és Liechtensteinnel hamarosan megállapodhatnak a határok megnyitásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.