időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Ezúttal a vírustörvényről vitázik az uniós parlament

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.05.05. 17:20
Ezúttal a vírustörvényről vitázik az uniós parlament

Szó szerint kapott zöld jelzést az Európai Parlamentben (EP) az újabb magyar vita, miután a Zöldek nyomására a testület jövő heti plenárisának napirendjére vették a magyar rendkívüli intézkedések ügyét. Az EP házbizottságának döntése szerint a képviselők a „Vészhelyzeti szabályozás Magyarországon, és annak hatása a jogállamiságra és alapvető jogokra” címszó alatt tárgyalják majd a koronavírus-törvényt, az e sorok írásakor ismert napirendtervezet szerint jövő szerdán. A kormánypártokat is soraiban tudó Európai Néppárt sokáig megosztott volt a kérdésben, a nemzeti delegációk egy része nem akarta a magyar vitát. Az EP állásfoglalást nem fogad majd el magyar ügyben.

Az uniós parlament egyébként a koronavírus margóján áprilisban már elfogadott egy olyan határozatot, amelyben az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek bélyegezte a magyar és lengyel rendkívüli intézkedéseket. Az akkori szavazást megelőzően is számos álhír terjedt a rendkívüli jogrenddel kapcsolatban, például, hogy a magyar Országgyűlést felfüggesztették. Azóta a liberális uniós biztos, Věra Jourová is számos alkalommal mondta ki, hogy a magyar szabályozásnak nincs az uniós joggal ellentétes eleme.

– Ha elolvassuk a magyar koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, semmi olyat nem találunk benne, amely okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására

mondta múlt héten az európai értékekért és az átláthatóságért felelős bizottsági alelnök.

Orbán Viktor épp hétfőn küldött levelet a néppárti tagpártok vezetőinek, ebben a miniszterelnök kifogásolta az utóbbi hetekre jellemző Magyarországgal szembeni álhírhadjáratot. Az uniós parlament áprilisi határozatával kapcsolatban a Fidesz-elnök kijelentette:

a képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is, amikor hazugságokat foglaltak a dokumentum szövegébe.

Az újabb magyarellenes parlamenti lépés margóján Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő a Népszavának azt mondta: számára érthetetlen, hogy a bizottsági jogászok az uniós joggal összeegyeztethetőnek értékelték a magyar szabályozást.

KORONAVÍRUS: KERESZTTŰZBEN

Senki nem halt meg azért, mert nem jutott neki lélegeztetőgép

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.