Tagállami bíróság nem kérheti számon az Európai Központi Bankot

Egyetlen alkotmánybíróság sem korlátozhatja az Európai Központi Bank (EKB) döntéseit, az intézmény függetlensége kulcsfontosságú az Európai Unió szempontjából – jelentette ki Giuseppe Conte olasz kormányfő egy szerdán megjelent interjúban.

Forrás: MTI2020. 05. 06. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az Il Fatto Quotidiano című olasz lapnak nyilatkozott, miután a német legfelsőbb bíróság három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak (EKB) arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítését támogatni hivatott kötvényvásárlási programját, vagy a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne.

Nem az alkotmánybíróságok dolga eldönteni, hogy az EKB mit tehet és mit nem. Az EKB függetlensége az európai szerződések sarokköve, amelyeket Németország is elismer – hangoztatta Conte. Egy tagállami bíróság, még ha alkotmánybíróság is, nem várhatja el, hogy az EKB indokolja meg kötvényvásárlásait. Nem avatkozhat bele ilyen jellegű kezdeményezésekbe – tette hozzá.

A német alkotmánybíróság kijelentette, hogy ez a döntés nem vonatkozik az EKB múlt hónapban jóváhagyott, az európai gazdasági térség megerősítésére hozott 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány miatti rendkívüli eszközvásárlási programra.

Conte azt mondta, hogy Olaszországnak nincs szüksége az Európai Stabilitási Mechanizmus segítségére (ESM), de a tagállamok gazdaságának helyreállítására létrehozandó alap aligha kezd majd működni a nyár elött.

Roberto Gualtieri gazdasági miniszter kedden azt mondta, bízik abban, hogy legalább 100 milliárd euró állna Olaszország rendelkezésére az említett alapon keresztül.

Conte az interjúban kizárta a világjárvány miatt bajba került vállalatok államosításának lehetőségét, de mint megjegyezte, az államnak jóval aktívabb szerepet kell vállalnia, és közvetlenül finanszírozná a szükséget szenvedő cégeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.