időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Seattle belvárosában „autonóm zónát” hirdettek a fegyveresek

Forrás: MTI
2020.06.12. 20:14

Seattle belvárosát fegyveresek kerítették hatalmukba pénteken, rendőröktől mentes „autonóm zónát” hirdetve.

A hetek óta tartó tüntetések után fegyveresek emeltek barikádokat a rendőrség épülete köré, és arra kényszerítették a rendőrséget, hogy kiürítsék a rendőrőrsöt, és a elhagyják az épületet. Csupán néhány rendőrtiszt maradt az épületben.

„Capitol Hill Autonóm Övezet” (CHAZ) írták ki a tüntetők az általuk körülvett területre. A rendőrség épületére ráírták: „A nép tulajdona”. Több helyen táblákat tettek ki „zsarumentes övezet” és „innen már nem az USA területe” feliratokkal.

Megjelentek a városi tanács afroamerikai tanácsadói testületének (AACAC) képviselői, akik megpróbálták a lázadókat nyugalomra inteni, de amikor azt mondták az erőszakos tüntetőknek, hogy azok kisajátították maguknak a Black Lives Matter („A fekete életek számítanak”) mozgalom célkitűzéseit, azok kifütyülték őket.

„A fekete életek számítanak, de vannak fekete életek a rendőrök között is” – nyilatkozta a helyi rádiónak, a KOMO Newsnak a tanácsadó testület egyik tagja. Victoria Beach, az AACAC elnöke Jenny Durkam demokrata párti polgármestert okolta a kialakult helyzetért, mondván, hogy „megnyitotta az utcákat a zűrzavarnak”.

Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Jenny Durkam és a rendőrség vezetője, Carmen Best elemzők szerint ellentmondásos üzeneteket fogalmaznak meg. A polgármester szerint a békés tüntetés az amerikai alkotmányban garantált jog. Sajtóértekezletén Durkam úgy fogalmazott: „annak követelése, hogy jobbá tegyük a társadalmat és igazi egyenlőséget biztosítsunk a színesbőrű közösségeknek, nem terrorizmus, ez hazafiasság”. Carmen Best rendőrfőnöknő ellenben azt nyilatkozta pénteken, hogy a „Capitol Hill Autonóm Övezet” veszélyes, és leszögezte, hogy ilyen helyzetben a rendőrség még a környéken sem tud megfelelően reagálni a sürgős hívásokra.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, hogy „anarchisták kerítették hatalmukba” a várost. Az elnök még csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában minősítette „belföldi terroristáknak” az erőszakos, fegyveres tüntetőket, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben a város vezetőinek nem sikerül helyreállítaniuk a rendet, a szövetségi kormányzat fog fellépni.

Durkam polgármester sajtóértekezleten utasította vissza a kormányzat esetleges beavatkozását, alkotmányellenesnek és törvényellenesnek nevezve azt. Carmen Best rendőrfőnök ugyanakkor az ABC televízió pénteki műsorában többszöri kérdésre sem volt hajlandó elítélni Donald Trump szavait. „Támogatom az alkotmány első kiegészítését (a szólás- és gyülekezési szabadságról), de ami most történik, az nem erről szól” – fogalmazott a rendőrfőnök az ABC-nek adott interjújában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.