Elszabadult a pokol Chicagóban

Chicagóban a hétvégi lövöldözésekben hatvanan sebesültek meg, 14-en pedig életüket vesztették.

Mártonffy Attila
2020. 06. 29. 18:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerencsétlen rendőri intézkedések nyomán futótűzként terjedő Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom egyre több amerikai nagyvárosban gerjeszt erőszakot is. Chicagóban például az elmúlt hét végi lövöldözésekben hatvanan sebesültek meg, tizennégyen pedig életüket vesztették, köztük három gyermek, egy további kiskorú pedig megsebesült. Az egyik halálos áldozat egy egyéves kisfiú, akit mellen talált egy lövedék, de megsebesült az édesanyja is – éppen egy mosodából tartottak hazafelé. A hatóságok a Fox News szerint úgy vélik, anya és gyermeke nem véletlenül kerültek a golyók útjába.

Az NBC Chicago ugyanakkor arról tudósított, hogy a helyi üzletemberekből újonnan alakult Azt mondom, ne lőj! (I’m Telling, Don’t Shoot) nevű érdekvédő csoport 25 ezer dollár jutalmat ajánlott fel a gyilkos kézre kerítéséért. A Chicago Sun-Times is beszámolt az eseményekről. Az online újság azt emelte ki, hogy egy tízéves kislányt egy eltévedt golyó ölt meg nagybátyja lakásában, az ablakon keresztül. A lap értesülései szerint a közelben egymásra lövöldöző férfiak csoportjából jött a végzetes lövés.

Egy másik jellemző eset még június 20-án történt, amikor egy 19 éves fekete fiatalember lelőtt két tinédzsert, csak mert azok magas termete felől érdeklődtek. A 17 éves Jasean Francis és a 16 éves Charles Riley édességet vásároltak barátjukkal egy boltban, amikor meglátták a későbbi, általuk korábbról nem ismert elkövetőt, Laroy Battle-t. Felkeltette figyelmüket a fiatalember 187 centiméteres magassága, s megkérdezték tőle, hogy nőtt ilyen nagyra, s reményüket fejezték ki, egyszer talán ők is ilyen magasak lesznek. Battle nem vehette jó néven a tréfás érdeklődést, ugyanis utánuk ment, s a bolt mögötti sikátorban több lövéssel leterítette a két fiút. A harmadiknak nem esett bántódása. Minderről Brendan Deenihan, a chicagói rendőrség nyomozócsoportjának helyettes vezetője számolt be a helyi WLS televíziónak.

– Sajnos, már nem tudjuk meg, hogy e szegény fiúk megnőttek volna-e ekkorára – kommentálta az eseményeket. Francist a hátán, a mellkasán és a bal kezén érték a lövések, míg Riley a hátába és a bal lábába kapott golyót. Mindkettőt kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életüket. Battle – akit a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosítottak és tartóztattak le – nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: korábban már háromszor volt őrizetben, s egyszer jogtalan fegyverhasználat miatt ítélték el.

Szakértők szerint Chicagóban ebben az évben eddig több mint háromszáz gyilkosság történt, s a város jó úton halad afelé, hogy megdöntse tavalyi statisztikáit. Egyidejűleg felhívják a figyelmet több egy idejű jelenség összhatására: ezek a koronavírus-járvány okozta stressz és gazdasági visszaesés, a rasszizmussal szembeni ellenállás fokozott tudatosodása, valamint a mélyülő politikai ellentét a közelgő elnökválasztás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.