időjárás 28°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Lejárató kampány indult Boriszovék ellen

Tütünkov Jordán
2020.06.22. 09:48

A bolgár kormány megbuktatására irányuló lejárató kampányokról is szó esett szombaton azon a közép-bulgáriai Sztara Zagorában megrendezett találkozón, amelyen a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért teljes vezérkara megjelent. Az ellenzéki baloldal korrupciós ügyeit leleplező kormány ellen maffiamódszereket sem nélkülöző támadássorozat indult.

A múlt hét közepén olyan fotók járták be a világsajtót, amelyek alvás közben, pisztollyal az éjjeliszekrényén, annak fiókjában több köteg 500-as címletű euróval és aranyrudakkal ábrázolják Bojko Boriszov miniszterelnököt (képünkön) saját hálószobájában. Egy héttel korábban egy valószínűleg 2018 áprilisában készült hangfelvétel jutott a sajtó birtokába, amelyen egy, a Boriszovéhoz hasonló hangon megszólaló férfi tesz gúnyos megjegyzéseket néhány EU-tagország miniszterelnökére, illetve közvetlen párttársnőire.

Boriszov az utóbbi esetet nem vette komolyan, mondván: jót szórakozott a felvételen, nem vizsgálja ki az ügyet. Az alvó miniszterelnökről készült képek, amelyek valószínűleg egy éve készültek, azonban a maffia módszereire emlékeztetnek, akár életveszélyes fenyegetésként is felfoghatók. Múlt szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Boriszov elmondta, hogy politikai ellenfelei akarják eltávolítani a hatalomból, amiért országát az eurózónába vezeti. Bulgária a jövő hónapban csatlakozik az euró előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerhez. Boriszov a baloldal által támogatott Rumen Radev államfőt azzal vádolta, hogy a kínaiaktól ajándékba kapott drónnal fényképezgeti őt, és az államfő közvetlen parancsnoksága alá tartozó kormányőrségen keresztül figyelteti.

Fotó: Reuters

A jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtt az ellenzéki baloldali és liberális politikai erők támadásba lendültek az egymás után négy választási győzelmet arató Boriszov ellen. A Szocialista Párt már a negyedik bizalmatlansági indítvány benyújtását fontolgatja a kormány ellen. Ivan Gesev, a tavaly nyáron megválasztott új teljhatalmú főügyész könyörtelen leszámolásba kezdett a baloldalhoz kötődő, a rendszerváltás utáni privatizációban részt vevő oligarchák ellen. A legnagyobb visszhangot az idei januári elfogatóparancsa keltette, amelyben adóelkerüléssel, zsarolással, megvesztegetési kísérlettel és bűnszervezet vezetésével gyanúsította meg Vaszil Bozskovot, aki a letartóztatása elől Dubajba menekült. Bozskov azóta rendszeresen küldi haza a kormányt kompromittáló információkat. Bulgáriai nyár néven politikai mozgalmat indított Boriszov leváltására, amelyet ötvenmillió euróval támogatna meg.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért kormánypárt szombati találkozóján többször szóba került a párt egykori második emberének, Cvetan Cvetanovnak a neve. Elképzelhető, hogy az ingatlanbotrányba keveredett korábbi frakcióvezető Bozskovval szövetkezve akar bosszút állni, amiért Boriszov megfosztotta minden tisztségétől. Csak idő kérdése, Cvetanov mikor alapít új pártot, amivel akár négy-öt százalékkal is megkurtíthatja egykori pártjának szavazótáborát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.