Magas lengyel állami kitüntetésben részesült Körmendy Adrienne

A lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki pénteken Varsóban Körmendy Adrienne leköszönő krakkói főkonzult és történészt.

Forrás: MTI2020. 06. 26. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrzej Duda elnök által adományozott kitüntetést Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes nyújtotta át.

A rendezvényen átadták a kitüntetettnek Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlőlevelét is, s levelet intézett hozzá a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski is.

Az ünnepségen részt vevő Piotr Naimski államtitkár, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja köszöntőbeszédében aláhúzta: a főkonzul asszony, bár „szívét Lengyelországnak adományozta”, soha nem szakította meg a kapcsolatot a saját hazájával, így „teljesen természetes módon képviseli a magyar gondolkodásmódot, a magyar érdekeket”. Történettudományi műveltségéből fakadóan is Körmendy Adrienne számára a közép-európai sorsközösség mindig természetes volt, így a lengyel-magyar közelség „nagyszerű szóvivője” lett – húzta alá Naimski.

Körmendy Adrienne (1946) történész, diplomata az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott, később a Varsói Egyetemen is tanult ösztöndíjjal. 1968-1986-ban a Magyar Tudományos Akadémia levéltárában dolgozott, 1986-ban Varsóban megvédte doktori habilitációját, 1987-ben Magyarországon a tudományok kandidátusa lett. 1975-ben összeházasodott Bronislaw Nowak lengyel történésszel, családjával együtt Lengyelországban élt. 1990 óta magyar diplomataként dolgozott, több éven át a varsói magyar tanszéken is előadott. 2014-ben az újranyitott krakkói főkonzulátus vezetésével bízták meg, e küldetésének ideje nyáron jár le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.