Ódzkodva fogadják be a dzsihadisták gyerekeit

Francia állampolgárságú dzsihadisták gyermekeit szállította haza tegnap Párizs.

2020. 06. 22. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Államhoz köthető, francia állampolgárságú dzsihadisták gyermekeit szállította haza tegnap Párizs. A Le Figaro konzervatív francia lap emlékeztet: az Iszlám Állam kalifátusának tavaly márciusban bekövetkezett felszámolása óta Franciaország összesen 28 gyermeket hozott haza Szíriából: ötöt tavaly márciusban, 12-t tavaly júniusban, egy szívelégtelenséggel küzdő kislányt idén áprilisban, hétfőre virradóra pedig újabb tíz kiskorú érkezett meg Európába a kurdok által ellenőrzött északkelet-szíriai területekről.

A külügyminisztérium semmilyen információt nem tett nyilvánossá az újonnan érkező kiskorúak szüleivel kapcsolatban, annyit azonban tudni, hogy a gyermekek közül többen is árvák. A lap emlékeztet, továbbra is körülbelül háromszáz olyan gyermek tartózkodik az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd–arab ernyőszervezet táboraiban, akiknek szülei közül legalább az egyik francia állampolgárságú.

A francia kormány adatai szerint mintegy 1700 francia állampolgár csatlakozott a dzsihadistákhoz Irakban és Szíriában 2014 óta. Közülük több százan életüket vesztették, a több mint háromszáz hazatérőt bíróság elé állították, a többség viszont elmenekült a dzsihadisták által ellenőrzött területekre, például Líbiába – emlékeztetett a távirati iroda. A Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin egyébként egy elemzésében a minap azt írta: körülbelül hetvenezerre tehető azoknak a nőknek és gyermekeknek a száma, akik a kurd táborokban ragadtak, közülük nagyjából 11-13 ezren külföldi, azaz nem szíriai és nem is iraki állampolgárok.

A kurdok és a nyugati országok között mostanra több mint másfél éve tart a huzavona a fogva tartottak hazaszállításáról, a zsúfolt táborokkal küszködő SDF azonban úgy látja, az érintett államok mindent megtesznek, hogy kibújjanak a felelősség alól. Franciaország például azért ellenzi a dzsihadisták hazatérését, mert az országot 2015 óta sújtó iszlamista terrortámadások többségét Szíriából az Iszlám Állam tervezte meg, és francia dzsihadistákkal hajtatta végre.

Helyi segélyszervezetek szerint tavaly 517 ember, köztük 371 gyerek halt meg a táborban. Nemzetközi segélyszervezetek többször felhívták a figyelmet a táborokban uralkodó borzasztó körülményekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.