Szezonkezdésre élénkítik a turizmust a spanyolok

Madrid, feloldva a korlátozásokat, jövő hétfőn készül megnyitni Spanyolország határait az EU polgárai előtt.

Mártonffy Attila
2020. 06. 19. 11:36
null
Madrid, 2020. március 14. Alig néhány ember a madridi Puerta del Sol téren 2020. március 14-én. Az elõzõ nap a spanyol kormány szükségállapotot hirdetett ki az új koronavírus járványa miatt. MTI/EPA/EFE/Chema Moya Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 4,3 milliárd euró értékű fejlesztési csomagot jelentett be a madridi kormány Spanyolország utóbbi három hónapban a koronavírus-járvány miatt megroggyant idegenforgalmának talpra állítására. – Spanyolország újra megnyitja kapuit a turisták előtt. Idegenforgalomban a világ vezető országai közé tartozunk, s minden intézkedésünket a biztonság jegyében tesszük – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök. A Reuters emlékeztet: az ibériai állam Franciaország után a világ második leglátogatottabb turisztikai célpontja, s normális helyzetben évi több mint nyolcvanmillió külföldi látogatót fogad.

A csomag több mint fele – 2,5 milliárd euró – különféle, a madridi kormány által az utazási irodáknak ajánlott hitelgaranciákból áll. További segítség, hogy egy évre felfüggesztik a cégek jelzáloghitel-fizetési kötelezettségét, valamint támogatják a fokozott biztonsági intézkedések miatt felmerült többletköltségek rendezését és a dolgozók képzését. Némely szakértő szerint azonban nem elégséges a tegnap bejelentett csomag egy olyan ágazatban, amely minden nyolcadik munkavállalót foglalkoztat, és tizenkét százalékkal járul hozzá Spanyolország ezerháromszáz milliárd eurós bruttó hazai termékéhez (GDP). Az idei első négy hónapban körülbelül a felére esett vissza az idegenforgalom bevétele; áprilisban és májusban pedig egyetlen turista sem lépte át a határt a rendkívül szigorú korlátozó intézkedések következtében.

Spanyolország hivatalosan jövő hétfőn készül megnyitni határait az EU polgárai előtt, feloldva a korlátozásokat. Annak érdekében, hogy minél többen légi úton lépjenek az ország területére, a madridi segélycsomagból részesül az állami Aena repülőtér-üzemeltető cég is, amely reklámkampányokra és a leszállási, valamint egyéb díjak csökkentésének támogatására fordíthatja a pénzt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.