időjárás 23°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Megnyíltak a határok Ausztria, Csehország és Szlovákia irányába

Veres László István
2020.06.05. 07:28
Megnyíltak a határok Ausztria, Csehország és Szlovákia irányába

Az egészségügyi védekezés egy fontos szakaszán vagyunk túl, hiszen az időben meghozott, szigorú intézkedésekkel sikerült kontroll alatt tartani a járványt. Ehhez arra is szükség volt, hogy korlátozó intézkedéseket vezessünk be a határainkon. Így tettek a közép-európai országok is, mindenki lezárta a határait a személyforgalom előtt. Ennek köszönhetően az egész régió rendkívül sikeres volt a világjárvány féken tartásában. Ez megteremti a lehetőséget, hogy megnyissuk a határainkat egymás között.

Az osztrák, a szlovák és a cseh kollégákkal történt tárgyalások eredményeként arra jutottunk, hogy ma reggel 8 órától kölcsönösen lehetővé tesszük egymás állampolgárai számára a belépést országaink területére. Tehát Ausztria, Csehország és Szlovákia polgárait korlátozások nélkül beengedjük hazánkba, és megengedjük a magyar állampolgároknak, hogy szintén mindenfajta korlátozástól mentesen beléphessenek ezekbe az országokba. Ez azt jelenti, hogy mostantól az ott tartózkodáshoz nincs szükség negatív koronavírus-tesztre, nincs érvényben a karantén-kötelezettség, és eltöröltük a 48 órás korlátozást is – jelentette be ma reggel közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, más országok vonatkozásában is hasonló megállapodásokat készítenek elő. Németországgal egyelőre a vállalatcsoportokon belüli utazást tették korlátozásmentessé, és további könnyítésekről is gondolkodnak. A korlátozások bizonyos mértékű enyhítéséről folynak egyeztetések Horvátországgal is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.