Olaszország egyre fokozódó migrációs nyomás alá került

Fél napon belül 14 illegális migránsokat szállító hajó és gumicsónak kötött ki Lampedusán, a dél-olaszországi sziget kedden ismét teljesen megtelt bevándorlókkal. Közben az olasz hatóságok őrizetbe vettek két tunéziai migránst, akik a karantént őrző olasz katonákra támadtak a szicíliai Agrigento menekülttáborában. Észak-Olaszországban pedig vesztegzár alá helyeztek egy kaszárnyát, ahol több koronavírussal fertőzött migránst szűrtek ki.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 07. 22. 20:59
Group of 100 migrants arrive in Lampedusa
epa08389676 Part of a group of 100 migrants - 49 men, 44 women and 7 minors - sit in a boat as they arrive n front of the port authority, at the port of Lampedusa, Sicily, southern Italy, 28 April 2020. EPA/STRINGER Fotó: STRINGER Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint 12 óra leforgása alatt 14 migránsokat szállító hajó kötött ki Lampedusán, a dél-olaszországi sziget ismét teljesen megtelt bevándorlókkal. Kedden összesen 243 afrikai illegális migráns érkezett a szigetre. Az olasz parti őrségnek négy kisebb hajót kellett a nyílt tengerről a parthoz kísérni, amelyeken mintegy hetven tunéziai utazott. SOS-jelzéssel riasztották a parti őrséget egy gumicsónakhoz is kedden, amely 120 líbiai illegális migránst szállított. A túlterhelt gumicsónak eresztette a levegőt és a rajta tartózkodóknak nem volt mentőmellényük.

Mindez egy nappal azután történt, hogy Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter meglátogatta a Földközi-tengeri szigetet és megoldást ígért a migránsok miatt kialakult egészségügyi helyzetre. Lampedusa legfeljebb 100 fő befogatására alkalmas regisztrációs központjában jelenleg 280-an tartózkodnak, az egészségügyi hatóságok eddig 36 vírusfertőzöttet találtak közöttük. Lampedusa polgármestere tíz nappal ezelőtt vészhelyzet kihirdetését sürgette az állandó migrációs nyomás és a vírusfertőzés terjedésének fokozódó veszélye miatt.

Őrizetbe vettek két tunéziai migránst az olasz hatóságok, akik több társukkal együtt megtámadtak három olasz katonát a szicíliai Agrigento menekülttáborában. A katonák 7-10 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A fegyveres őrök feladata az volt, hogy megakadályozzák a migránsok szökését a kéthetes kötelező karantén alól, számolt be szerdán az olasz Il Giornale honlapja.

Kedd reggeltől karantén alá helyezték az észak-olaszországi Udinében található Cavarzerani-kaszárnyát, ahol mintegy 500 migránst szállásoltak el. Közülük három Covid-fertőzöttet szűrtek ki, ezután a város polgármestere elrendelte a katonai létesítmény teljes lezárását. Az észak-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartomány hatóságai az utóbbi két hónapban több mint 1000 illegális migránst tartóztattak fel, akik az olasz-szlovén határon keresztül érkeztek. Míg 2018-ban összesen 1500-an vándoroltak be a balkáni útvonalon, tavaly már több mint 3000-en érkeztek Olaszországba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.