Sikerült elhárítani a gazdaságélénkítés politikai feltételeit

A brüsszeliek mindig nyomás alatt akarják tartani az országokat.

Forrás: MTI2020. 07. 25. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült megakadályozni, hogy politikai, önkényes szempontokat kössenek az uniós gazdaságélénkítési feltételek mellé – mondta Kiszelly Zoltán politológus szombaton az M1 aktuális csatornán a legutóbbi EU-csúcson az unió következő hétéves költségvetéséről hozott döntésről szólva.

A visegrádi országoknak és Magyarországnak az északi országokkal együttműködve „sikerült behúzni a kéziféket”, hogy minél kevesebb pénzt „égessen” az unió délen – mondta.

A déli országokkal pedig abban működött együtt a V4-csoport, hogy a gazdasági mentőcsomaghoz ne kössenek politikai szempontokat. A brüsszeliek mindig nyomás alatt akarják tartani az országokat – fogalmazott.

Az egész unió és a gazdaságélénkítő csomag arról szól, hogy az eurózóna déli részét hogyan lehet víz felett tartani – mondta, hozzátéve: már több ezer milliárd eurót adtak a déli államoknak, „minden eredmény nélkül”.

Ezt a finanszírozást akarják most kiterjeszteni az eurózónán kívüli országokra, közöttük Magyarországra – ismertette a politológus.

Olyan eszközöket keresnek Brüsszelben, hogy az eurózónán kívüli közép-európai országokat hogyan tudják nyomás alatt tartani; ezt találták meg a jogállamiságban – jelentette ki.

A vita most arról szól, hogy ezt összekössék-e a költségvetéssel, a mentőcsomaggal vagy sem. A legutóbbi csúcs zárónyilatkozata alapján nem kötik össze, az Európai Parlament értelmezése szerint viszont igen – hívta fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.