Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a járvány Romániában

Csütörtökön ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek előző napi baljós rekordja.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 18:44
Bukarest, 2020. április 29. Védõmaszkot viselõ idõs pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. A kormány legutóbbi határozata szerint az idõsek csak reggel hét és tizenegy óra, valamint este hét és tíz között hagyhatják el otthonaikat és mehetnek vásárolni. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1112 új esetet vettek nyilvántartásba, és további 25 beteg vesztette életét. Ezzel 2126-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, a járvány kezdete óta Romániában több mint 41 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Az utóbbi 24 órában csaknem négyszeresére emelkedett a karanténban lévők száma: most már 2150 fertőzöttekkel kapcsolatba került vagy járvány sújtotta országból érkezett ember várja otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási időszakának leteltét. Romániában több mint kéthetes joghézag után kedden lépett hatályba a karanténtörvény, amely jogalapot teremt a fertőzésgyanús emberek elszigetelésére.

A GCS csütörtökön először részletezte, hogy az utóbbi napon kiértékelt több mint húszezer teszt közül kevesebb mint tizenkétezret végeztek az egészségügyi személyzet igénylése és több mint nyolcezret az érintettek saját kérése alapján. Ebből kiderült, hogy a vizsgálatok jelentős része nem a fertőzöttek újratesztelését vagy a velük kapcsolatba került emberek ellenőrzését célozza, hanem a külföldi utazásuk miatt koronavírus-tesztet igénylő állampolgárok egészségi állapotát tükrözi.

A teszteredmények jelentős része tehát nem eleve fertőzésgyanús, hanem szinte véletlenszerűen kiválasztott emberektől származik, ami akár statisztikai mintavételének is beillik. Romániában sokan a tesztek növekvő számának tulajdonítják a fertőzések számának folyamatos emelkedését, de a június elején elért kétszázalékos mélypont óta a pozitív tesztek aránya is fokozatosan növekszik, és most már az öt százalék számít átlagosnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.