időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Afroamerikai hírességek újabb nyílt levélben fordultak Bidenhez

Forrás: MTI
2020.08.11. 09:15
Afroamerikai hírességek újabb nyílt levélben fordultak Bidenhez

Afroamerikai hírességek hétfőn újabb nyílt levélben kérték Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy fekete amerikai nőt válasszon alelnök-jelöltjéül.

A több amerikai lap internetes oldalán is megjelent nyílt levelet több mint száz híres afroamerikai férfi írta alá, a szórakoztatóipar és a sport világából. Köztük van, mások mellett, például Sean „Diddy” Combes rapper, Van Jones, a CNN hírtelevízió politikai kommentátora, vagy Ben Crump ügyvéd, aki George Floyd családját képviseli.

A nyílt levélben az aláírók úgy fogalmaznak: Bidennek „muszáj” afroamerikai nőt választania alelnök-jelöltjéül, ellenkező esetben elveszíti az elnökválasztást.

A levelet a USA Today című lap szerint egy áprilisban közzétett nyílt levél aláírói iránt tanúsított szolidaritásuk jeleként fogalmazták meg az aláírók. Az áprilisi levelet csakis afroamerikai nők írták alá, arra szólítva fel Bident, hogy „ismerje fel a kor szavát” és afroamerikai nőt válasszon alelnök-jelöltjéül. Azt a levelet több mint hétszázan írták alá, lelkipásztorok, orvosok, ügyvédek, hírességek.

Fotó: MTI

Joe Biden várhatóan a héten jelenti be, hogy ki lesz az alelnök-jelöltje. Amerikai sajtójelentések szerint a jelöltek között van Susan Rice, az Obama-kormányzat volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Kamala Harris kaliforniai szenátor, Karen Bass kaliforniai és Val Demings floridai képviselő, Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere, sőt, a republikánusokhoz közelálló Fox televízió szerint Biden gondolkodik a volt first lady, Michelle Obama jelölésében is. Obama elnök felesége azonban egyelőre kizárta ennek a lehetőségét. Valamennyi jelölt-aspiráns afroamerikai.

A napokban – szintén sajtójelentések szerint – szóba került három nem afroamerikai politikus is: Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Gretchen Whitmer michigani és Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó neve is. Sőt: a Politico című lap nemrégiben napvilágra került információi szerint Biden gondolkodik Chris Dodd volt demokrata párti szenátor személyében is.

A nem afroamerikai jelöltek nevei visszatetszést keltettek befolyásos afroamerikai személyiségek körében. Több mint száz afroamerikai nő a múlt héten szintén nyílt levélben bírálta Bident „a fekete nők iránti égbekiáltó tiszteletlenségért”.

„Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot”

Joe Biden csütörtök este a spanyol ajkú és afroamerikai újságírók szövetségének interneten rendezett konferenciáján azt mondta: az emberek többsége nem tudja, hogy a spanyol ajkú amerikaiak közössége hihetetlenül sokszínű, szemben az afroamerikai közösséggel, mint fogalmazott: néhány kivételtől eltekintve.

Megjegyzése vitát kavart az amerikai politikai és közéletben, és Donald Trump amerikai elnök sem hagyta szó nélkül. „Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot. Ez a kijelentése katasztrófa, amelyből nem lehet felállni” – írta a Twitteren az elnök, és több, Bident bíráló újságcikket is közzétett. Később újságíróknak nyilatkozva hihetetlennek nevezte Biden szavait, és úgy vélte, hogy várható demokrata párti kihívója megsértette a fekete közösséget.

Biden májusban már vitába keveredett egy afroamerikai újságíróra tett megjegyzéséért. Amikor az illető rádióriporter azt kérdezte tőle, mivel győzné meg a fekete amerikaiakat, hogy rá szavazzanak a novemberi választáson, a politikus azt válaszolta: a kérdező nem is igazi fekete, ha problémája van annak megfejtésével, hogy rám vagy Trumpra szavazzon. Biden később bocsánatot kért a szavaiért.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.