Berlin szigort követel egész Európától járványügyben

A német kormány szerint Európa-szerte követendő példa kellene legyen az az intézkedésük, miszerint csak negatív vírusteszttel szabad beutazni a járvány által még mindig sújtott országokból. Közben Németországban továbbra is forrnak az indulatok a hétvégi, mintegy húszezer főt vonzó demonstráció miatt, ahol épp a szövetségi kormány szigora nyomán tiltakozott a szabályokra fittyet hányó tömeg.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

g a héten életbe lépnek a szigorítások a német reptereken, a magas fertőzöttségi mutatókkal rendelkező országokból csak vírusteszt ellenében lehet Németországba visszaérkezni, míg valamennyi, nyaralásból máshonnan hazatérőt ingyenes tesztelik Covid–19-re – erről Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter beszélt tegnap az ARD televízió reggeli műsorában. Hangsúlyozta, a koronavírus bizony nem ment nyaralni. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egyúttal odaszólt a járvány szempontjából veszélyesnek minősülő országoknak, mondván: ezeket a teszteket nem Németországban kellene először elvégezni, hanem a kiindulási államban.

– Azt szeretném, ha az Európai Unió államai együttesen mondanák ki: a harmadik országokból vagy a rizikóállamokból való beutazás feltétele a negatív vírusteszt – fogalmazott. Spahn visszautasította, hogy Berlin megkésve szigorított volna: szerinte a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) veszélyességi listáján szereplő országok esetében már eddig is érvényben volt a kéthetes karanténkötelezettség. Az RKI majdnem együtt mozog az uniós ajánlásokkal a veszélyesnek tartott területek tekintetében: például az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Törökországot ilyennek minősíti, miközben – az EU-val ellentétben – Montenegrót, Marokkót és Szerbiát is veszélyesnek nevezi meg. A német reptéri teszteléshez hasonló rendszer a hétvége óta Franciaországban is érvényben van.

Németországban azután vált ismét szükségessé a korlátozás, hogy a turistaszezon beindultával és a nyári programokkal párhuzamosan lassan már ezer fölött jár a napi új megbetegedések száma – utóbbi a május óta tapasztalt legmagasabb mutató. A szabadságjogok relatíve megkurtítását nem mindenki fogadja örömmel: még tegnap is téma volt a hétvégi, mintegy húszezres tömeget vonzó berlini demonstráció, ahol az újabb szigorítások ellen tiltakoztak. A sajtót bejárták a szájmaszk nélküli, társadalmi távolságot nem tartó emberekről készült fotók, nem beszélve arról, hogy az eredetileg békésnek tervezett megmozduláson több tucat rendőr megsérült. A tömeges méretű tüntetésnek akkora volt a visszhangja, hogy Angela Merkel kancellár szóvivője útján kényszerült nyilatkozni. Mint azt tegnap mondta, a gyülekezéshez való jog természetesen sérthetetlen, ugyanakkor elfogadhatatlan, ami Berlinben történt. A német kormány nevében nem csak a higiénés szabályok teljes mellőzését utasította el, de azt is, hogy több újságíró nem tudósíthatott szabadon a rendőröket ért bántalmakról.

Szigor Európa-szerte

Boris Johnson brit miniszterelnöknek írtak levelet a Konzervatív Párt berkeiből tegnap annak érdekében, hogy német mintára a nagy-britanniai reptereken is kezdjék meg a turisták tesztelését. A kormányfő saját pártja is aggódik amiatt, hogy a szigorú karanténintézkedések végzetes csapást mérnek a turisztikai szektorra – a toryk megoldásként inkább tesztelnének a légikikötőkben. Miközben a szigetországban lényegében stagnál a megbetegedések száma, Franciaország az emelkedő fertőzöttségi mutatók miatt nagyobb hatáskört adott az önkormányzatok kezébe a maszkviselés szigorítására: tegnap a turistáktól hemzsegő Nizza jelezte, a zsúfolt kültéri helyeken is kötelezővé teszi a száj és az orr eltakarását. Az országban már múlt héten napi ezer fölé kúszott a regisztrált új vírusesetek száma. Közben tegnap Belgiumban is tovább nőtt a második hullám esélye: míg július közepén napi háromszáz új beteget jelentettek, a tegnap ismertetett adatok szerint július utolsó hetében majdnem napi ötszáz volt az új esetszám.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.