Erőszakba torkollt a tüntetés a svédországi Malmöben

Engedély nélküli és erőszakba torkolló muszlimellenes tüntetés volt a svédországi Malmöben, a demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, több rendőr könnyebben megsebesült, és egy időre őrizetbe vettek 10-20 erőszakos tüntetőt – közölte szombaton a rendőrség.

Forrás: MTI2020. 08. 29. 22:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malmöbe a Stram Kurs (Kemény Vonal) dán párt szervezett muszlimellenes tüntetést péntek estére, és ennek keretében koránégetést is tervezett. A svéd hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, de miután a párt vezetője, Rasmus Paludan figyelmen kívül hagyta a tiltást – majdnem el is jutott Malmöbe -, Lernackenben őrizetbe vették, kitoloncolták, és két évre kitiltották Svédországból. Ettől függetlenül este a Paludannal szimpatizálók összesereglettek Malmöben, és elégették a Korán egy példányát. Utána összecsaptak a tüntetést feloszlatni akaró rendőrökkel, randalíroztak, és ennek során sebesült meg több rendőr. Szombaton már nyugodt volt a helyzet a városban, amelynek mintegy 320 ezer lakosa van, és több mint 40 százalékuk bevándorló.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a migránsok ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, majd összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

Szombaton a norvég fővárosban is volt muszlimellenes tüntetés és ezzel egy időben ellentüntetés. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a parlament épülete mellé, ahová a demonstrációkat bejelentették. A muszlimellenes csoport egyik női tagja látványosan kitépett több lapot egy Koránból, és leköpte őket. Egy ellentüntetőnek sikerült keresztüljutnia az elválasztó rendőrsorfalak között, és lábon rúgnia a nőt. A rendőrségnek ezután könnygázt és paprikasprayt kellett bevetnie az ellenséges csoport távoltartásához. Négy tüntetőt őrizetbe vettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.