Folytatódnak a tüntetések Belaruszban + videó

Hétfőn este folytatódtak a tömegtüntetések Belaruszban a vasárnapi elnökválasztás eredményeivel szemben.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 10. 22:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn este folytatódtak a tömegtüntetések Belaruszban a vasárnapi elnökválasztás eredményeivel szemben. A Választási Bizottság hétfői adatai szerint Alekszandr Lukasenka jelenlegi elnök, aki 1994 óta van hatalmon, a szavazatok 80,08 százalékát szerezte meg, míg az ellenzék egységes jelöltje, Szvetlana Tihanovszkaja 10,09 százalékon végzett. Tihanovszkaja kampánystábja nem ismeri el a választási eredményeket, és hétfőn hivatalosan is fellebbeztek az eredmények ellen, választási csalásokat emlegetve.

Vasárnap éjjel a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel és belarusz speciális alakulatokkal, a zavargások hajnalig tartottak. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint több mint háromezer embert állítottak elő. A hétfő esti tüntetésekre a hatalom még alaposabban készült: katonákat vezényeltek a belarusz fővárosba, napközben pedig összeszedték a szemeteseket és a köztéri padokat – a tüntetők barikádjaitól tartva. Az országban továbbra is korlátozottan, leginkább VPN-en keresztül érhető el az internet és a mobilkommunikáció, a demonstrálók koordinációja titkosított Telegram csatornákon keresztül zajlik.

Minszk központjában hétfő este

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.