Lengyelország: Európa hitelessége a belarusz szerepvállaláson múlik

Európa hitelessége ma a beloruszok szabadságtörekvései kapcsán vállalt szerepén múlik – jelentette ki hétfőn Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter. Lengyelország és a három balti ország elnökei pedig újból a belarusz párbeszéd elindítására szólítottak fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 20:13
null
Szvetlana Cihanouszkaja Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szymanski az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel hétfői bejelentésére reagált, miszerint szerdán az uniós tagállamok vezetői videokonferencia formájában rendkívüli tanácskozást tartanak a belorusz válság miatt.

– Az EU-nak a saját, jól felfogott érdekében vissza kell nyernie a kezdeményező szerepet a szomszédságában – hangsúlyozta Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A miniszter Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sikerének nevezte a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívását. Morawiecki múlt hétfőn sürgette az ilyen tanácskozást. A lengyel elnök, Andrzej Duda pedig hétfőn tudatta: újból egyeztetett a belorusz helyzetről a balti országok (Észtország, Lettország, Litvánia) elnökeivel. A négy államfő megerősítette készségét a belorusz nemzet szabad akaratát megvalósító politikai folyamat támogatására – írta meg Duda a Twitter közösségi honlapján.

A négy elnök múlt csütörtökön hívta fel a belorusz hatóságokat az erőszak beszüntetésére, a társadalmi párbeszéd elindítására. A hétfői beszélgetés során az elnökök megállapodtak szoros együttműködésük folytatásában, abban, hogy közösen fogják nyomon követni a belarusz helyzetet – tette hozzá Duda.

Hétfő délután a lengyel külügyminisztérium közölte: Jacek Czaputowicz tárcavezető telefonon egyeztetett Szvjatlana Cihanouszkaja volt belorusz fő ellenzéki elnökjelölttel. Czaputowicz a belpolitikai párbeszéd iránti jó lépésnek minősítette Cihanouszkaja pénteki kezdeményezését egy egyeztető tanács létrehozására, mely testület biztosítaná a belorusz hatalomátadási folyamatot.

Szvjatlana Cihanouszkaja. Fotó: részlet Cihanouszkaja Youtube-videójából

Cihanouszkaja – aki hétfőn kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Belaruszt – a varsói közlemény szerint megköszönte azt a támogatást, amelyet Lengyelország és az EU Belarusz népe iránt tanúsít.

Belaruszban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, ám új elnökválasztást – mint közölte – csak az új alaptörvény elfogadását követően fognak tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.