Megbukhat a román kormány – politikai káosz uralkodik

Ma délután ismét, immár másodszor bukhat meg bizalmatlansági indítvány következtében a Ludovic Orban vezette román kormány. Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke biztos a sikerben, szerinte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogató voksai nélkül is elegendő szavazat lesz a bukaresti törvényhozásban a kisebbségben kormányzó kabinet elleni kezdeményezés eredményességéhez.

ORBAN, Ludovic
Bukarest, 2020. február 5. Ludovic Orban román miniszterelnök a parlament két házának 2020. február 5-i együttes ülésén, amelyen jobbközép kormánya elvesztette a bizalmi szavazást. MTI/EPA/Bogdan Cristel Fotó: Bogdan Cristel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet rossz kezelése, a közpénzek eltérítése, a közoktatásban és az egészségügyben kialakult fejetlenség miatt büntetné a nemzeti liberális párti (PNL) kormányt. A szociáldemokraták magabiztossága ellenére sem lehet biztosra venni a bizalmatlansági indítvány sikerét. Bár a nyilatkozatok alapján a Călin Popescu Tăriceanu vezette liberális-demokrata párt, a PNL, illetve a Victor Ponta vezette Pro Romania Párt is a PSD mellett állnak, ami elegendő mennyiségű voksot jelenthet, de elemzők szerint a két kis párt álláspontja percekkel a szavazás előtt is változhat. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, csak ma dönt arról, támogatja-e az ellenzéki kezdeményezést. A politikus egy interjúban ugyanakkor leszögezte: számtalan oka lenne arra, hogy csatlakozzon a kormány megbuktatását célzó akcióhoz. – Olyan külügyminiszter van hivatalban, aki nem utazik el az országból, otthon marad, és gumikesztyűben szivarozik. Az összes többi külügyminiszter útnak indul, és építi a kapcsolatokat, köztük a gazdaságiakat is – bírálta Kelemen Bogdan Aurescut. Az erdélyi Krónika által idézett RMDSZ-elnök úgy látja, „totális káosz” uralkodik Romániában. Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy az RMDSZ az év végén esedékes parlamenti választások után nem zárkózna el egy, a PNL-lel és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel közös koalíciós kormányzástól, mert az a stabilitást biztosítaná.

Hogy miért éppen most, egy hónappal a helyhatósági megméretés előtt kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt a PSD? Vladimir Ionaș román szociológus szerint a szociáldemokraták nem a hatalomra jutás céljával léptek most, akciójukkal csupán az elbizonytalanodott szavazóbázisuk felé próbálnak erőt mutatni. Adi Zăbavă bukaresti politikai elemző úgy véli, a PSD így akarja átpolitizálni a szeptember végi önkormányzati választásokat, hiszen ha sikerül a PNL-t főbűnösként bemutatni az ország egészségügyi és gazdasági válságáért, az a helyi szintű döntéseknél is büntetésre sarkallhatja a szavazókat – hangsúlyozta a szakértő.

Iszapbirkózás

Ami az esetleges kormánybukást követő forgatókönyvet illeti, Illyés Gergely politológus állítja: tulajdonképpen semmi nem fog változni. – Ügyvezető kormányként a Ludovic Orban vezette kabinet hivatalban marad, és továbbra is adminisztrálja az országot, bizonyos jogi megkötésekkel. Kormányválság és zavarosban halászás veszi kezdetét. Ismét az államfőnél lesz a labda, Klaus Johannisnak kell kineveznie valakit miniszterelnök-jelöltnek. A jelöltnek pedig meg kell próbálnia a parlamenti többséget maga mögé állítani. Ha ez nem sikerül, előre hozott parlamenti választásokra kerülhet sor, erről azonban ebben az esetben értelmetlen beszélni, hiszen a parlamenti választás amúgy is december elején esedékes. Tulajdonképpen megint pártok közti iszapbirkózásnak lehetünk majd szemtanúi, és megint csak arról fog szólni a történet, hogy a népszerűségi mutatókat melyik párt tudja jobban emelni – fogalmazott az erdélyi Transindex.ro-nak Illyés Gergely. A Ludovic Orban vezette kormány idén februárban egyszer már megbukott egy bizalmatlansági indítvány következtében, de márciusban ismét bizalmat kapott a parlamenttől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.