Hatásosnak tűnnek az eddig tesztelt kínai vakcinák

Már több százezer embernek adták be a CNBG kínai vállalat koronavírus elleni vakcináit.

2020. 09. 08. 10:12
Zsungan, 2018. július 23. Vakcinát készít elõ egy nõvér a kínai Zsungan egyik kórházában 2018. július 23-án. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az elõzõ napon vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban a Csangcsun Csangseng biotechnológiai cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt. A Csangcsun Csangseng az ország második legnagyobb gyártója a veszettség elleni vakcinák terén, a vizsgálat elrendelésére azután került sor, hogy a szakmai felügyelet befejezte a nyomozást a cégnél adathamisítás és a veszettség elleni oltóanyagok gyártásszabványaitól való eltérés miatt. (MTI/EPA/Tan Kaj-hszing) Fotó: Tan Kaj-hszing
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több százezer embernek adták be a China National Biotec Group (CNBG) kínai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcináit. Az ellenszerek használatát követően senki nem fertőződött meg, így azt hatásosnak értékelték – adta közre a South China Morning Post című hongkongi lap kedden.

Az állami kézben lévő CNBG egy képviselője azt nyilatkozta a kínai állami rádiónak, hogy még két készítményük áll tesztelés alatt, melyek akár három éven át tudnak védettséget biztosítani. Ezeket az oltóanyagokat jelenleg tesztelik többek közt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Peruban, Marokkóban, Argentínában és Jordániában. A tesztelési fázisban mintegy ötvenezer alany vesz részt. Habár a vizsgálatok még folynak az oltóanyagok hatékonyságának meghatározására, a kínai kormány már megadta a sürgősségi felhasználási engedélyt a Sinovac és a CNBG szereinek használatára. A kínai sürgősségi program részeként a CNBG két készítményét használták eddig a legtöbben. A projekt célja, hogy a tesztelés alatt álló készítményeket beadják a fertőzésveszélynek leginkább kitett dolgozóknak, például egészségügyi alkalmazottaknak.

Világszerte összesen nyolc koronavírus-vakcina tart a klinikai tesztek harmadik fázisában, melyek közül négyet kínai cégek fejlesztettek ki. Civil alkalmazásra a két CNBG-készítmény mellett egy harmadik, a Sinovac CoronaVac nevű szere is elérhető a sürgősségi program keretében. A negyedik vakcinát a kínai Katonai Orvostudományi Akadémia fejlesztette ki, ennek használatára eddig csak a katonaság kapott engedélyt. A szert olyan kínai katonáknak adták be, akik a járvány által súlyosan érintett országokban békefenntartói szolgálatot látnak el.

A Sinovac Life Sciences nevű cég már korábban bejelentette, hogy dolgozóit és azok családtagjait is beoltotta saját oltóanyagával. A CNBG a kínai Huawei telekommunikációs vállalattal kötött szerződést, miszerint oltóanyaggal látja el a dolgozókat. A CNBG továbbá tervezi, hogy a tengerentúli nagykövetségeken és a konzulátusokon dolgozó kínai állampolgárok körében is elérhetővé teszi a készítményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.