Szuga Josihide az esélytelenek pozíciójából került az élmezőnybe

Abe Sindzó jobbkeze lehet a befutó: az eddigi kormányszóvivő hivatalosan is bejelentette jelöltségét.

2020. 09. 02. 14:53
ABE, Sindz; SZUGA, Josihide
Mától Szuga Josihide Japán új kormányfője Fotó: Franck Robichon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan került az egészségügyi okok miatt múlt héten lemondó Abe Sindzó titokzatos jobbkeze a Japán miniszterelnöki székéért folytatott küzdelem élmezőnyébe?

– teszi fel a kérdést elemzésében a The Japan Times című portál szerzője, aki szerint a jelöltségét tegnap hivatalosan is bejelentő Szuga Josihide eddigi kormányszóvivőnek egy normális világban még csak esélye sem lenne a kormányfői pozíció megpályázására.

Négyen versenyben

A szigetország leghosszabb ideje regnáló kormányfőjének számító Abe Sindzó mögött álló Liberális Demokrata Párt (LDP) belső logikája azonban megváltoztatta az erőviszonyokat, miután az LDP legnagyobb frakciója támogatásáról biztosította a kormányszóvivőt. Elemzők szerint Szuga megválasztásával nagy valószínűséggel folytatódna az Abe által meghatározott irányvonal, például a gazdaságpolitikában és a koronavírus-válság kezelésében. Bejelentését indokolva tegnap Szuga úgy fogalmazott:

nem akarja, hogy Japán politikai vákuumba kerüljön a koronavírus-járvány alatt, ezért indul a kormányfői székért.

A hét elején Kisida Fumio volt külügyminiszter már bejelentette, hogy részt vesz a miniszterelnöki székért folytatott megmérettetésen. A Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy Kisida – aki 2012-től 2017-ig volt külügyminiszter – hétfőn találkozott Abe Sindzóval, és arra kérte, támogassa a pártelnöki választáson. Versenybe száll a kormányfői székért Kono Taro védelmi miniszter és Isiba Sigero korábbi védelmi miniszter is. A párt egyébként úgy döntött, hogy a következő miniszterelnököt a vészhelyzeti szavazási szabályok alapján választja, ráadásul a kivételes megbízás egyelőre csak egy évre fog szólni: a LDP-ben szeptember 8-tól 14-ig tart az elnökválasztási folyamat, és két napra rá hozzák nyilvánosságra az eredményt. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője is lesz 2021 szeptemberéig, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

Hírhedt kitartás

A japán sajtó Szugáról szólva azon a véleményen van, hogy bár látszólag úgy tűnik, az egy évre szóló megbízást nem érné meg elfogadnia, a kormányszóvivő minden bizonnyal úgy érzi: eddigi munkája még nem tekinthető befejezettnek.

– Minden hibája ellenére, s attól függetlenül, mit gondol az általa támogatott politikáról, kétségtelen, hogy Szuga az elmúlt nyolc évben az egész létét a kormány vezetésének szentelte. Keményebben dolgozott, mint bármely kabinet minisztere Abe alatt: korábban jött be, mint mások, később ment haza, mint mások, a fárasztó munkarendet pedig hosszabb ideig bírta, mint bármely más kabinetfőtitkár a történelem során

– írta a politikus jellemrajzában a The Japan Times.

Erős hátszél

Az LDP főtanácsa egyébként úgy döntött, hogy csak a párt 394 parlamenti képviselője és a regionális pártszervezetek 141 képviselője fogja megválasztani az új pártelnököt. A döntés szemlátomást hullámokat ver a pártban, de már a főtanács sem egyhangúlag határozott így. Több mint 140 képviselő – köztük Isiba Sigero – petícióban követelte, hogy a teljes tagság szavazzon. Elemzők úgy vélik, a főtanács döntése egyértelműen Szuga Josihidének kedvez, aki a párton belül erős támogatottságot élvez. A lakosság körében viszont Isiba Sigeru a népszerűbb.

Abe mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. A 65 éves politikus évek óta fekélyes vastagbélgyulladással küzd (2007-ben első miniszterelnöki ciklusa közben is az őt tinédzserkora óta kínzó betegsége miatt mondott le), és állapota az utóbbi időben jelentősen romlott. A leköszönő miniszterelnök jelezte: folytatja politikai karrierjét és indulni akar a következő választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.