A bajor vállalatok fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság fejlődésében

Eddig 146 nagy bajor vállalat összesen több mint 1800 milliárd forintnyi beruházást hozott már Magyarországra.

Forrás: MTI2020. 10. 02. 14:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajor vállalatok nagyon fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság fejlődésében – emlékeztetett a Nürnbergben tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Eddig „146 nagy bajor vállalat összesen több mint 1800 milliárd forintnyi beruházást hozott már Magyarországra, és jóval több mint 50 ezer magyar ember és család számára biztosítják a kiszámítható megélhetést” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az Audi, a BMW, a Knorr-Bremse vagy a Siemens olyan vállalatok, amelyek alapvetően meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét – magyarázta a tárcavezető.

Egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása minél gyorsabban megtörténjen, és modern, tudásorientált gazdasággá alakulhasson át – tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a bajor vállalatok a koronavírus-járvány jelentette nehézségek ellenére kiálltak Magyarország mellett, és a munkanélküliség elleni küzdelem finanszírozása mellett döntöttek.

A magyar kormány munkahelyek megvédését célzó, beruházó vállalatokat támogató politikájának köszönhetően tizenhárom bajor vállalat kötelezte el magát újabb beruházások mellett Magyarországon – jegyezte meg a miniszter. Ezek a cégek rövid időn belül nyolcmilliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amellyel több ezer munkahelyet védenek meg – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: a hatékonyság jegyében nagy verseny zajlik a kapacitások újraelosztásáért, és a magyar-bajor együttműködés mindkét fél gazdaságát az új világgazdasági korszak nyerteseivé teheti.

Megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust

Pénteken hivatalosan megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust, az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: a magyar-bajor együttműködésnek fontos szerepe van Magyarország számára a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra terén. Kiemelte: Bajorország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, és a német tartományok közül innen származik a második legtöbb magyarországi beruházó.

Bajorország és Magyarország esetében a legstabilabb alapot az emberek közötti kapcsolatok jelentik, és ennek ékes példái az oktatási együttműködések – húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó Péter megköszönte, hogy Bajorország folyamatos támogatást nyújt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek, és jelezte: egy friss döntés értelmében Magyarországon is létrejöhet a teljes német oktatási vertikum, a bölcsődétől az egyetemi mesterképzésig. A miniszter egyúttal rámutatott, hogy Bajorországot és Magyarországot 113 testvérvárosi és 58 iskolai partnerkapcsolat köti össze.

A tárcavezető megjegyezte: az eddigi szoros együttműködés hatékonyságát biztosítandó Magyarország úgy döntött, hogy Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitja meg második képviseletét.

Azt várjuk, hogy az új konzulátus működése erősítse a gazdasági, kulturális és emberek közötti kapcsolatokat Magyarország és Bajorország, illetve Nürnberg és térsége között – fűzte hozzá.

Marcus König, Nürnberg főpolgármestere elmondta, hogy Bajorországban körülbelül 100 ezer, Nürnbergben és környékén pedig 12 ezer magyar él. Ők a jövőben már nemcsak a müncheni főkonzulátuson, hanem Nürnbergben is megkapnak minden szükséges segítséget ügyeik intézéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.