időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

A franciaországi terrorcselekményt dicsőítő csecsen férfit fogtak el

Forrás: MTI
2020.10.25. 21:20

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsen férfit, aki lájkolta a múlt héten lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A dzsihadista a gyilkosságot követően képeket tett közzé az interneten az áldozatáról, amelyeket a vasárnap őrizetbe vett, a gyilkoshoz hasonlóan Moszkvában született 22 éves csecsen a Twitteren lájkolt.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított olyan kommenteket írt, amelyek terrorizmus dicsőítésének minősülnek. A nyugat-franciaországi Blois-ban található otthonában a házkutatás során számos fegyvert és késeket is lefoglaltak a nyomozók.

A csecsent 2017-ben, még kiskorúként, már elítélték terrorcselekmény dicsőítése miatt. Akkor a 2015 januárjában a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni, 12 áldozatot követelő iszlamista merényletet dicsőítette – jelezte Frédéric Chevallier blois-i ügyész, aki szerint a gyanúsított a kihallgatásán tagadta, hogy radikális iszlamista.

A tanárt lefejező terrorista csecsen férfit a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte. Anzorov egy orosz nyelvű hangfelvételen azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért sértő módon mutatta meg a prófétát.

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a francia tanár ügyében

A V4NA nemzetközi hírügynökség csütörtökön írt arról, hogy egyre nagyobb a feszültség Franciaországban, ahogy a nyomozás előrehaladtával újabb és újabb részletek derülnek ki a gyilkosságról és a tettes segítőiről. A francia tanár elleni terrorcselekménnyel kapcsolatban hét személyt vettek őrizetbe, közöttük két kiskorú, 14 és 15 éves diákot is; mindketten abba az iskolába járnak, ahol a meggyilkolt tanár dolgozott. A két fiút azóta elengedték, de bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. A vád ellenük terrorcselekménnyel összefüggő merényletben való bűnrészesség. Egyikük jogi képviselője nyilatkozott a BFMTV hírtelevíziónak, elmondta, hogy védencét egy családnál helyezték el, távol az otthonától, és csak most kezdi felfogni, hogy mit tett. A Le Figaro értesülései szerint a két diák pénzért mutatta meg a csecsen terroristának a tanárt, de elmondásuk alapján gyilkosságról szó sem volt. Abdoullakh Anzorov csak annyit mondott a fiúknak, hogy a tanárt rá akarja venni, hogy kérjen bocsánatot a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok bemutatása miatt, illetve még annyit mondott, hogy megalázza és megveri majd a tanárt.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.