Evo Morales elnökjelöltje győzedelmeskedhetett Bolíviában

A hivatalos adatok közlése napokig is eltarthat, Bolívia igyekszik kiállni a demokrácia próbáját.

2020. 10. 19. 16:15
MORALES, Evo; CHOQUEHUANCA CSPEDES, David
La Paz, 2020. október 19. Luis Arce, Evo Morales megbuktatott és külföldre kényszerített volt bolíviai elnök szocialista mozgalmának (MAS) elnökjelöltje (j3) és alelnökjelöltje, David Choquehuanca (j2) egy La Paz-i sajtóértekezleten, ahol a bolíviai elnök- és parlamenti választások gyõztesének nyilvánították magukat 2020. október 19-én. MTI/AP/Juan Karita Fotó: Juan Karita
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baloldali, szocialista jelölt, az Evo Morales korábbi elnök által támogatott Luis Arce nyerhette meg a bolíviai választásokat a nem hivatalos, exit poll-adatok szerint. Az Unitel bolíviai tévécsatorna közölte a Ciesmori közvélemény-kutató intézet adatait, melyek alapján a hat elnökjelölt közül Acre a legesélyesebb, aki a szavazatok közel 53 százalékát kaphatta, míg fő ellenfele, a centristák színeiben induló Carlos Mesa csupán 31,5 százalékot érhetett el.

Habár a szavazás vasárnap este lezárult, a voksok megszámlálása még napokig el fog tartani. Továbbá előzetes eredményeket sem fog közölni a választási bizottság, hogy ne merüljön fel csalás gyanúja és elkerüljék az erőszakos tüntetéseket. Acre és Mesa nem értettek egyet a választási bizottság döntésével, a két jelölt szerint ez kétséget vethet fel a szavazókban.

– Türelem, mindannyiunknak türelemmel kell várnunk az eredményeket, az erőszak bárminemű formája nélkül. Biztosíthatok mindenkit, hogy az eredmények hitelesek lesznek – mondta Jeanine Áñez, aki 2019 novembere óta Bolívia ideiglenesen kinevezett elnöke.

A vasárnap megtartott választást a demokrácia egyfajta próbájának tekintik Bolíviában, miután a tavaly őszi eredményeket csalás gyanúja miatt megsemmisítették, továbbá húsz év után most először tartottak olyan elnökválasztást, ahol az országot közel 14 éven át irányító Evo Morales nem indult. A politikus tavaly ősszel megnyerte a választásokat, azonban az ellenzék szerint csalás történt, emiatt Bolívia-szerte véres zavargások törtek ki Morales kormányalakítása ellen. A tavalyi eseményeket követően a volt elnök lemondott és külföldre menekült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.