Ez aztán #meetoo: megdöbbentő, mit tett a nőkkel a dán szocdem

Nők combjait fogdosta, a karácsonyi partin pedig a nyakukat és a fülüket nyalogatta a szociáldemokrata polgármester. A politikust több vád is érte szexuális zaklatás miatt, aminek az lett az eredménye, hogy úgy döntött, lemond posztjáról és visszavonul a politikától.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 10. 21. 15:47
null
Forrás: sputniknews.com (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az úgynevezett #meetoo sokfelé ismét felfutófélben van, a V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolójából kiderül, hogy Frank Jensen elmondta, hogy nagy a nyomás rajta a média részéről is, miután kiderültek a kényes ügyei, ezért vet véget a politikai pályafutásának. Azt is bevallotta, hogy szabálysértő, és már harminc éve egy olyan kultúrához tartozik, amiben a nőket zaklatják – ezért elnézést is kért.

A szociáldemokrata párthoz tartozó koppenhágai polgármester elleni vádak a napokban indultak útnak. Ezek szerint Jensen a párttársait és önkormányzati képviselőket is zaklatott, valamint megérintette a nők combjának belső részét, és ittasan megnyalta a nyakukat és a fülüket egy karácsonyi partin. A szociáldemokraták koppenhágai szervezetének ifjúsági vezetője, Cecilie Sværke Priess is több olyan zaklatási ügyről számolt be, amelyben Jensen érintett volt, és emiatt a férfi lemondását sürgette.

A szociáldemokrata párt vezetője és egyben Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen komolyan vette a vádakat, és beismerte, hogy problémák vannak a pártban, amelyeket orvosolni kell. Az egyenlőségért felelős miniszter, Mogens Jensen szerint a koppenhágai polgármester lemondása nehéz, de szükséges döntés volt.

Dániában most egyre nagyobb szerepet kap a #meetoo-mozgalom, amely a szexuális zaklatásokra hívja fel a figyelmet. Nem Frank Jensen az első politikus, akinek kiderülnek a rejtegetett dolgai, hasonlóan járt a szociálliberálisok pártvezetője, Morten Østergaard is. Ő szintén októberben mondott le a posztjáról, miután beismerte, hogy tíz évvel ezelőtt helytelenül érintette meg egy munkatársát.

Mint kiderült, szeptemberben Lotte Rod szociálliberális politikus arról számolt be, hogy korábban egy párttársa fogdosta őt – az illetőt azonban nem nevezte meg. Az üggyel a nő megkereste Østergaardot, aki azt mondta, hogy a szóban forgó személyt szóban figyelmeztette, az ügyet pedig lezárták. Később azonban a pártvezető maga ismerte be, hogy ő volt az, aki fogdosta Lotte Rodot – így lemondott tisztségéről.

Az ügy további érdekessége, hogy pont Morten Østergaard volt az, aki ősszel erőteljesen felszólalt a szociáldemokrata külügyminiszter, Jeppe Kofod ellen. A miniszter nemrég ismerte be, hogy a pártja ifjúsági tagozatából lefeküdt egy 15 éves lánnyal 2008-ban. Kofod azt állította, hogy amikor felhívta a szobájába, nem tudta, hogy a lány kiskorú. Dániában pedig 15 év a beleegyezési korhatár, ezért a külügyminiszter nem sértett meg semmilyen törvényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.