Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám megsértéséért

Halálra égett egy ember Banglades északi részén, akit azért gyújtott fel a feldühödött tömeg, mert állítólag megsértette az iszlám szent könyveit egy mecsetben – közölte pénteken a rendőrség.

Forrás: MTI2020. 10. 30. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangladesben a fővárostól, Dakkától több mint 300 kilométerre fekvő észak-bangladesi Burimari nevű településen két férfi azt mondta a helyi mecset imámjának, hogy iszlamista harcosok illegális fegyvereket rejthettek el az épületben – közölte egy rendőr.

A két férfi elkezdte keresni a fegyvereket egy polcon, amelyen a Koránt és a hadíszt – részben Mohamed próféta kinyilatkoztatásait tartalmazó gyűjteményt – tartották. Az imám ezt tiszteletlennek tartotta a szent könyvekre nézve.

A két férfit helyi lakosok bezárták egy szobába. Ezt követően feldühödött muszlimok százai siettek a helyszínre, akik elvitték az egyik férfit egy közeli területre, ahol összeverték és felgyújtották őt – mondta a rendőr. A férfi elszenesedett holttestére a rendőrség később rátalált – közölte egy helyi kormánytisztviselő. A tömeg az „Allahu akbar”-t (Isten hatalmas, arabul) skandálta, miközben a férfit felgyújtották – tette hozzá. Az erről készült felvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A szóbeszédek és babonák gyakran vezettek erőszakos incidensekhez korábban Bangladesben. Az Áin o Szális Kéndra nevű helyi civil szervezet szerint az országban 2019-ben lincselések során több mint ötven embert öltek meg.

Bécsi templomot dúltak fel török fiatalok

Mintegy ötven török származású fiatalember tombolt és dúlt fel egy templomot Bécsben – számolt be róla a Kurier című osztrák napilap. Értesüléseik szerint a fiatalok a zömmel bevándorlók lakta 10. kerületben, a Reumannsplatzon gyülekeztek, s már ott is rendbontásra, verekedésre került sor, petárdákat is robbantottak, iszlamista szlogeneket kiáltottak. A kiérkező rendőrök oszlatták fel a kisebb tömeget, s tíz fiatalembert igazoltattak. A rendőri intézkedés azonban látszólag nem tántorította el őket attól, hogy mintegy két órával később a közeli Páduai Szent Antal-templomba (Antonskirche) vonuljanak, Ott Allah akbart (Isten hatalmas) kiáltva félemlítették meg a bent tartózkodókat, s többször belerúgtak a gyóntatószékbe és az imapadokba. A pap azonnal értesítette a rendőrséget, amely hamarosan azonosította az elkövetőket. Bár a hatóság szerint diákcsínyről van szó, az ügyben az alkotmányvédelmi hivatal vette át a nyomozást, miután kiderült, hogy az elkövetők közül tíz fiatalt fanatikus iszlamistaként tartanak számon. Ők már állítólag hónapok óta rettegésben tartják a kerület lakóit.

Tovább...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.