Az elmezavaros fekete lelövése után nem csitulnak a kedélyek Philadelphiában

A rendőrök még hétfőn lőttek agyon egy késsel hadonászó mentális betegségekkel küszködő férfit. A BLM-mozgalom újra erőre kapott.

Mártonffy Attila
2020. 10. 28. 12:23
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár második napja tartanak Philadelphiában több száz fő részvételével a radikális, rasszizmusellenes megmozdulások. A zavargások azután robbantak ki, hogy a rendőrök hétfőn agyonlőttek egy késsel hadonászó fekete férfit. A rendőrség szóvivője közölte: a város nyugati kerületébe azzal a bejelentéssel hívták ki a rendőröket, hogy egy férfi fegyverrel fenyegetőzik. Az áldozat, a 27 éves Walter Wallace többszöri felszólítás ellenére sem dobta el a kést, s a rendőrök felé rohant. Az intézkedést egy járókelő a mobiltelefonján rögzítette, és így felkerült a közösségi médiumok platformjaira is.

Az agyonlőtt férfi apja a Philadelphia Inquirer című lapnak nyilatkozva elmondta: fia, akit több mint tíz lövés érhetett, mentális betegséggel – közelebbről váratlan hangulatváltozásokat előidéző mániás depresszióval – küszködött és rendszeresen szedett gyógyszert. – A rendőrök miért nem használtak előbb sokkolót? – tette fel az apa a kérdést a távirati iroda szerint. A közösségi médiában közzétett videón egyébként látható, hogy két ember megpróbálja jobb belátásra bírni Wallace-t, de eredménytelenül. Wallace szintén a tetthelyen tartózkodó felesége a lövések leadása előtt állítólag figyelmeztette a rendőröket férje állapotára – közölte a család ügyvédje a BBC brit közszolgálati televízió online hírcsatornája szerint.

Hétfőn és kedden este tüntetők gyűltek össze a történtek közelében lévő parknál, és azt skandálták: „a fekete életek számítanak”.

A randalírozók rendőrautókat és kukákat gyújtottak fel, majd kövekkel támadtak neki a kivonuló rendőröknek. A Nemzeti Gárdát is bevetették.

Már a zavargások első, hétfői hullámában harminc rendőr megsebesült. Jim Kenney, a város demokrata párti polgármestere bejelentette: a rendőrség vezetőjével együtt tanácskozást hív össze az incidens és következményei megvitatására. Danielle Outlaw, Philadelphia ugyancsak fekete rendőrfőnöke kedd délután bejelentette:

a zavargásokkal összefüggésben 91 embert vettek őrizetbe, nagy többségüket rablásért és betörésért, míg tizenegy gyanúsítottat rendőrök elleni támadásokért tartóztattak le.

A kedd esti tüntetés békésnek indult, ám ahogy sötétedett, egyre inkább elszabadultak az indulatok. A tiltakozók kukákból hevenyészett barikádokat emeltek, a rendőrök pedig könnygázzal és gumibottal próbálták visszaszorítani a rájuk támadó demonstrálókat. A CBS News televízió szerint a lakosok – akiket a rendőrség egyébként otthon maradásra szólított fel – képtelenek voltak a sebesülteket ellátni, mivel a randalírozók a környékbeli gyógyszertárakat is szétverték.

A város rendőrfőnöke a helyszínre érkezve megjegyezte, érzi a közösség haragját. – További incidensek várhatók, ezért mi is további lépéseket teszünk a rend fenntartása érdekében. Ennek jegyében növeljük a rendőri jelenlétet a város kulcsfontosságú pontjain – közölte egy sajtótájékoztatón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.