időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Sokan meghaltak Szomáliában az összecsapásokban

Forrás: MTI
2020.10.16. 20:41

Több tucat szomáliai katona és az al-Shabaab terrorszervezethez tartozó szélsőséges vesztette életét a Mogadishutól északnyugatra két napja zajló összecsapásokban – közölték a Sonna állami hírügynökség és szemtanúk pénteken.

A szomáliai hírügynökség úgy tudja, a katonák mintegy ötven szélsőségessel végeztek. A jelentés szerint a harcokban végeztek az iszlamisták egyik parancsnokával, Oszman il Fidovval is.

A szomáliai hadsereg egyik magas rangú illetékese csütörtökön arról számolt be, hogy Mogadishutól délnyugatra szerdán legalább tizenhét szomáliai katona vesztette életét az al-Shabaab rajtaütésében.

A szélsőségesek az utóbbi időben fokozták támadásaikat. A decembertől februárig terjedő időszakban ugyanis az Afrika szarván található országban parlamenti és elnökválasztást tartanak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban, Mogadishuban is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.