Többen meghaltak etnikai villongásokban Etiópiában

Fegyveresek tizennégy civillel végeztek a héten a nyugat-etiópiai Bensangul-Gumuz államban, a biztonsági erők tizennégy támadót megöltek – közölte pénteken az állam egyik körzeti vezetője. Helyszíni beszámolók szerint etnikai alapú támadás történt.

Forrás: MTI2020. 10. 09. 10:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gasu Dugaz elmondta, hogy nyolc civil megsebesült, az egyik áldozat pedig külföldi. Két támadót a hatóságok élve elfogtak, és több gépkarabélyt lefoglaltak.

A térségben élők újságíróknak azt mondták, hogy a támadások célpontjai a helyi amara és agasz etnikai kisebbségből kerültek ki.

Nem sokkal korábban az etiópiai kormány katonákat és szövetségi, illetve körzeti rendőröket vezényelt ki a Benisangul-Gumuzban található Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát mellé, az állam egyes részei pedig katonai irányítás alá kerültek a támadásokat követően.

Szeptemberben az Etiópiai Emberi Jogi Bizottság arra figyelmeztetett, hogy az államban nőtt a civilek ellen elkövetett támadások száma.

Etiópia Afrika második legnépesebb országa és a kontinens egyik leggyorsabban növekvő gazdasága. Az országban jövőre választásokat tartanak.

A több évtizednyi kormányzati elnyomás keltette csalódottság és az Abij Ahmed hatalomra kerülése óta bevezetett demokratikus reformok felbátorították a regionális befolyással rendelkező politikusokat, hogy kihívják a kormánypártot. Mindez gyakran etnikai villongás formájában is testet ölt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.