Visszaszóltak a Fideszből az újfent sértegető Donald Tusknak

Az Európai Néppárt lengyel elnöke korcsnak nevezte a magyar demokrácia állapotát.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, Szabad Európa2020. 10. 25. 10:54
TUSK, Donald
Brüsszel, 2019. május 29. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének végén 2019. május 28-án, két nappal az európai parlamenti választások után. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt értem, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából. Azt is értem, hogy még inkább nehezére esik, hogy nem tud(ott) visszakerülni. Azt is érteni vélem, hogy frusztrálja a lengyel és a magyar kormány – nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló – jó együttműködése. Mindezekkel együtt azonban elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát”

– fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap egy Facebook-bejegyzésben, miután az Európai Néppárt elnöke előzőleg korcsnak nevezte a magyar demokrácia állapotát. A Szabad Európának nyilatkozva a lengyel exminiszterelnök azt is kifejtette: a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia, szerinte pedig hazájában, Lengyelországban hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg. Szijjártó Péter szerint a néppárti elnök mindezzel a

magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen.

Mint azt a posztban írta, Tusk számára adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson, ő azonban a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként semmit nem tett azért, hogy az európai emberek könnyebben vegyék a világjárvány nyomán előállt egészségügyi és gazdasági kihívásokat. Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget.

„Donald Tusk kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is”

– húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

„Azt értem, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából.

Azt is értem, hogy még inkább...”

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, 25 October 2020

Szijjártó Péter mellett Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője is reagált az elhangzottakra. „Tusk velünk kapcsolatos problémáinak igazi okai bizonyosan messze túlmutatnak a politika világán és egy másik szakma, a lélekgyógyászat területére tartoznak. Nem kicsit, nagyon” – írta a Facebookon a Fidesz-alapító szombaton.

„Tusk velünk kapcsolatos problémáinak igazi okai bizonyosan messze túlmutatnak a politika világán és egy másik szakma, a lélekgyógyászat területére tartoznak. Nem kicsit, nagyon.

Ennyi.”

Közzétette: Deutsch Tamás2020. október 24., szombat

Donald Tusk a tavasszal még nácizott

Nem ez az első alkalom, hogy Donald Tusk kritikus hangnemben beszél Orbán Viktorról és hazánkról. Emlékezetes, hogy a koronavírus első hullámának idején

a német Der Spiegelnek nyilatkozva lényegében náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel és a hazai koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban. Később Orbán Viktor egy, a néppárt tagpártjainak küldött levélben sérelmezte a pártcsalád elnökének szavait.

A Fidesz 2019 tavasza óta felfüggesztett tagsággal működik az Európai Néppártban. A pártcsalád politikai közgyűlése szeptember végén virtuálisan ült össze, de ezúttal sem döntöttek a magyar kormánypárt tagságának ügyében. Donald Tusk az ülésen elismerte: nincs meg a szükséges többség a magyarok a pártcsaládból történő kizárásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.