Az Iszlám Állam egy terroristáját tartóztatták le Athénban

A férfi a főváros egyik menekülttáborában élt családjával, korábban menedékjogért folyamodtak.

2020. 11. 20. 20:41
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Athén Eleonasz elnevezésű menekülttáborában letartóztattak egy 27 éves szír férfit azzal a váddal, hogy részt vett az Iszlám Állam terrorszervezet vérengzéseiben. A görög terrorelhárítási szolgálat már egy ideje megfigyelés alatt tartotta a férfit, nevét ez idáig nem hozták nyilvánosságra.

– A gyanúsítottat azzal vádolják, hogy tagja egy terrorszervezetnek és terrorista akciókban – többek közt szándékos gyilkosságokban – vett részt

– áll a rendőrség nyilatkozatában. Az Ekathimerini görög hírportál ismeretlen forrására hivatkozva közli, hogy a férfi közösségi oldalán közzétett írásában az eleonaszi menekülttábor felgyújtására buzdított másokat. Sajtóhírek szerint a férfi nem tagadta az ellene felhozott vádakat és a közeljövőben a görög fővárosban egy ügyésszel fog találkozni, akivel hétfőig kaptak határidőt a védekezés előkészítésére.

A rendőrség jelentése szerint a férfi még 2018. március 28-án Törökországból érkezett Leszbosz szigetére, majd később Athénba utazott a menekülttáborba. A hatóságok arra is utaltak, hogy a férfi mobiltelefonján digitálisan vezette bűncselekményeit, melyeket az igazságügyi szakértők vizsgálnak, továbbá videófelvételeket is találtak az eszközön, melyek bizonyíthatják a bűnösségét. Az egyik, 2014-ben készült felvételen állítólag az Iszlám Állam katonái vonulnak, azonban az még nem világos, hogy a képsorok segítettek-e azonosítani a férfit, vagy csupán a kihallgatás során kerültek elő.

A gyanúsított egy konténerházban élt feleségével és öt gyermekével. Egyes források szerint korábban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be a család, azonban a rendőrség ez idáig nem erősítette meg a hírt.

Hatékony szigor

A görög jogrendszer egy előző évi módosítását követően már lehetővé teszi, hogy letartóztassák azokat a személyeket, akik feltehetően tagjai valamely külföldi terrorszervezetnek és ennek szellemében bűncselekményeket követnek el. A törvénymódosítás ilyen formája nem egyedi eset Európában, Németország nemrégiben hasonló jogszabályokat fogadott el, melynek eredményeként az Iszlám Állam több tagját bíróság elé állították.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.