Regénybe illő fordulat Nicolas Sarkozy ügyében

A volt francia államfő ellen valló koronatanú megváltoztatta a vallomását, ezzel véget érhet a 8 éve tartó huzavona.

Cseke Dóra
2020. 11. 13. 6:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta vallomását Ziad Takieddine, a Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen folyamatban lévő vizsgálat koronatanúja. Takieddine, a francia–libanoni üzletember korábban olyan nyilatkozatot tett az ügyben vizsgálatot folytató bírónak, hogy Sarkozy 2007-ben 50 millió eurós támogatást fogadott el Mohammer el-Kadhafi egykori líbiai diktátortól a Franciaország elnöki posztjáért folytatott választási kampányának illegális finanszírozására. Az üzletember-koronatanú korábbi állítása szerint ő maga adta át az összeg egy részét készpénzben az akkor még belügyminiszter Sarkozynek.

A Paris Match és a BFMTV által közreadott videóban Takieddine beszél, és kijelenti:

– Serge Tournaire vizsgálóbíró szándékosan kiforgatta a szavaimat, és úgy használta fel a vallomásomat, hogy épp az ellenkező üzenetet hordozza, mint ahogy szerettem volna, és ami az igazság: egyáltalán nem volt szó semmiféle kampányfinanszírozásról.

A váratlan nyilatkozat Bejrútból érkezett, Takieddine jelenlegi tartózkodási helyéről, aki az ellene folytatott peres eljárás, a szintén ismert Karachi-ügy miatt Libanonba menekült.

Takieddine a korábbi vallomásának átértelmezésével igencsak felkavarhatja a kedélyeket abban a jogi eljárásban, amelyben 2012 óta folyik nyomozás a volt francia elnök ellen, aki a kezdetektől tagadta a vádakat és rágalmazó hadjáratnak nevezte az ügyet. Egy neve eltitkolásával nyilatkozó ügyvéd emlékeztetett:

– Bár a vizsgálat továbbra is folytatható Sarkozy ellen, de bizonyíték nélkül, pusztán feltételezésekre hivatkozva nem lehet megvádolni és bírósági eljárás alá vonni az elnököt.

Takieddine szerdai nyilatkozata után Nicolas Sarkozy Twitter-oldalán reagált: – Kiderült ismét az igazság. A vádló elismeri, hogy hazudott. Soha nem adott át nekem pénzt, soha nem volt illegális kampányfinanszírozás. A volt államfő egyúttal bejelentette, hogy ügyvédein keresztül azonnal kérvényezni fogja az ellene 2012 óta folyamatban lévő vizsgálat megszüntetését, és pert indít Takieddine ellen rágalmazásért.

A hamis vádak alapján elindított nyomozás valóban megmérgezte a volt államelnök életét és megakadályozta őt abban is, hogy folytassa politikai karrierjét. Sarkozy utolsó bírósági meghallgatása október elején volt, azaz már nyolc éve tart az a folyamat, amelyben az ügyet elindító vizsgálóbíró, Serge Tournaire, és az azóta az eljárást folytató két új bíró bármilyen bizonyítékot fel tudott volna mutatni a vádak alátámasztására. Az októberi meghallgatás után is – továbbra is bizonyítékok hiányában – a bírók kihirdették, hogy az ügy folytatódik passzív korrupció, közpénzzel való visszaélés és törvénytelen kampányfinanszírozás gyanúja miatt.

– Csakhogy egy törvényszéken nem elég gyanús és zavaró jelekre hivatkozni

– vélekedik az ügyet jól ismerő és a névtelenségét őrző ügyvéd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.