Romániában a politikai instabilitás is nehezíti a járványkezelést

Folyamatosan súlyosbodik a kórházak terhelése Romániában. Miközben egyre drámaibb helyzetbe kerül a korlátozások által leginkább sújtott vendéglátóipar is, a közelgő választások fokozzák a politikai szembenállást, ami ellentmondásos döntéseket eredményez a korlátozások terén.

Csíkszereda, 2020. március 16. Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki az érkezõ betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgõsségi Kórház kapujában felállított elõvizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhetõ a koronavírus-fertõzés. Ellenkezõ esetben külön eligazítást, vagy ellátást kap az illetõ személy. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai bejelentést tett a temesvári járványkórház orvosa. Virgil Musta közölte: hat koronavírussal fertőzött személy vesztette életét Temes megyében vasárnap és hétfőre virradóra, mivel nem volt hely az intenzív terápiás osztályon.

– Nehéz helyzetben vagyunk. Az intenzív osztályon néhány napja nincs hely, és a kórházban nagyon súlyos állapotú betegek vannak, akik esetében fennáll a kockázat, hogy romlik az állapotuk, és mivel nincs intenzív terápiás hely, nem tudunk számukra gépi lélegeztetést biztosítani. Így magasnyomású oxigénen tartjuk, de sajnos nem elég

– idézte az erdélyi Krónika a temesvári orvost. Elmondta azt is, hogy vannak olyan páciensek, akiknél gyors a betegség lefolyása, és nincs idő átszállítani őket az ország más városaiba.

Romániában már meghaladja az ezret azoknak a koronavírusos betegeknek a száma, akiket intenzív terápián ápolnak, ami azt jelenti, hogy a Covid-kórházak intenzív osztályain országos szinten rendelkezésre álló helyek csaknem kilencven százaléka betelt.

A szerdán közzétett adatok szerint kedden minden korábbinál több, 203 beteg vesztette életét 24 óra leforgása alatt, és újabb csaknem tízezer fertőzést diagnosztizáltak, ami csaknem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának.

Az orvosok, ápolók körében nő az elégedetlenség. A Sanitas szakszervezeti szövetség kedden tüntetést szervezett a kormány bukaresti székháza előtt. A kabinet megígérte, hogy minden olyan alkalmazott, aki Covid–19-es beteget ápolt, megkapja az ötven-nyolcvan százalék közötti járványpótlékot.

Közben több mint ezer embert megbírságoltak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom első éjszakáján – keddre virradóra – a rendelkezés megsértése miatt. A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakóhelyüket.

Az eddiginél is drámaibbá vált a helyzet a vendéglátóiparban az újabb korlátozások miatt.

Az ágazat képviselői szerint veszélyben van mintegy százezer munkahely. Dragoș Anastasiu, a Turizmusért Szövetség szóvivője elmondta, az ágazat bevételei idén a korlátozások miatt drasztikusan visszaestek. – Közvetlenül és közvetve a turizmus a bruttó hazai termék 5,7 százalékát adja. Hárommilliárd euró körüli veszteségről beszélünk, ami romboló hatással bír – idézte a Krónika a szakmai egyesület szóvivőjét.

A romániai járványkezelést a politikai instabilitás és a december 6-án esedékes parlamenti választások előtti kampány is bonyolítja. A helyzetet jól példázza, hogy miután a napokban a kormány a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok bezárásáról döntött, a képviselőház az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezésére a nyitva tartás mellett szavazott. – Van egy parlamentünk, amelyet a legitimitását teljesen elvesztett PSD ural. Az egyik oldalon a kormány azért harcol, hogy tartsa ellenőrzés alatt a dolgokat, a másik oldalon pedig a PSD állandóan behúzza a kéziféket a parlamentben, így nem lehet úgy alakítani a dolgokat, ahogy azt az emberek jelen pillanatban szeretnék – fogalmazott sajtótájékoztatóján Klaus Johannis román államfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.