Visszafordítja Trump törvényeit Biden

Joe Biden elnöki rendeletekkel fogja visszavonni elődje, Donald Trump neki nem tetsző politikai lépéseit.

Mártonffy Attila
2020. 11. 10. 17:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Fehér Házba való hivatalos költözésének első napján Joe Biden megválasztott amerikai elnök elnöki rendelettel fogja visszavonni elődje, Donald Trump négy intézkedését is – jelentette ki Biden. A Fox News amerikai hírcsatorna értesülése szerint az Egyesült Államok vissza fog térni a párizsi klímamegállapodáshoz, újból hatályba helyezi a 2017-ben felszámolt DACA-programot, amely az illegális bevándorló fiatalokat a kiutasítástól védte, újból fog csatlakozni az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez (WHO), valamint semmisnek nyilvánítja Trumpnak azt a rendeletét, amely megtiltotta az USA-ba való beutazást bizonyos muszlim országokból. Biden azután tette meg a visszavonási ígéretéről szóló bejelentést, hogy gyakorlatilag az összes médium őt kiáltotta ki a 2020-as elnökválasztás győztesének. Ennek ellenére Donald Trump folytatja ellenkampányát, és perre megy a szavazatok újraszámlálásáért.

Megfigyelők szerint a megválasztott elnök hétfői ígérete egy hosszú folyamat nyitányát jelzi, amelyben Biden visszacsinálja Trump neki nem tetsző politikai lépéseit.

Bidennek többek között szándékában áll megszüntetni Trump adócsökkentéseit, valamint érvényteleníteni akarja az úgynevezett mexikóvárosi intézkedést, amelyet elődje röviddel 2017 januári beiktatása után rendelt el az abortuszt támogató szervezetek nemzetközi finanszírozásának korlátozásáról. Más, abortusszal kapcsolatos korábbi rendelkezések is terítékre kerülnek majd, s a Biden–Kamala Harris alelnök páros górcső alá veszi a méltányosan elérhető ellátásról szóló törvény (ACA vagy Obamacare) Trump általi meggyengítését is.

Biden a WHO-ba történő visszalépésről szóló terve része a megválasztott elnöknek a koronavírus elleni harccal kapcsolatos, hivatali beiktatása után folytatandó politikájának. A demokraták széles körben elítélték Trump döntését a világszervezetből való kilépésről, amit éppen a Covid–19-járvány közepette jelentett be. Az elnök azzal védekezett, hogy így akarja móresre tanítani a szerinte zavaros pénzügyi manővereket végző WHO-t. Biden azzal is bizonyítani akarja a világjárvány kezelését komolyan vevő szándékát, hogy tudósokból és orvosokból álló tanácsadó testületet hozott létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.