A lengyel–magyar érdekeknek megfelelően alakult az EU-csúcs

Magyar és lengyel sikerrel ért véget az Európai Unió állam- és kormányfőinek ülése a V4NA-nak nyilatkozó szakértők szerint. A lengyel Ordo Iuris kutatóintézet és a magyar Alapjogokért Központ elemzője szerint is egyértelmű sikerrel zárult a csúcstalálkozó a két ország szempontjából – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 12. 12. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a hét közepén, a német elnökség által javasolt kompromisszumos megoldás is a lengyel–magyar érdekeknek megfelelően alakult, de csütörtökön még ehhez meg kellett szerezni a többi tagállam, illetve az Európai Parlament támogatását is – mondta a V4NA-nak Kovács Attila a magyar Alapjogokért Központ uniós szakértője.

– A csütörtöki tárgyalások során végül sikerült leszerelni a „fukar négyek” álláspontját a tanács ülésén képviselő Mark Rutte holland miniszterelnök aggályait és az Európai Parlament elnökének megnyilatkozásai is azt valószínűsítik, hogy az uniós parlament is jóváhagyja a kialkudott egyezséget – jelentette ki.

Kiemelte, hogy a magyar és lengyel álláspont a kezdetektől fogva világos volt. – Politikai-ideológiai kérdéseket pénzügyi kérdésekkel nem szabad összekeverni, a koronavírus-járvány idején az uniós tagállamoknak és intézményeknek nem ideológiai kérdésekkel, hanem a sikeres válságkezeléssel kell foglalkozniuk.

Tymoteusz Zych a lengyel Ordo Iuris kutatóintézet elnöke azt is kiemelte, hogy nem Lengyelország és Magyarország kezdeményezte a költségvetési tárgyalások körüli fennforgást és az ellentmondásos helyzetet sem, de ettől függetlenül jó megoldást találtak rá.

A megállapodás, és az uniós költségvetés jóváhagyása az egész unió érdeke volt, de különösen fontos azon országoknak, amelyeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság súlyosan érintett, hogy minél előbb hozzájussanak a helyreállítási alap forrásaihoz. De más érdekek is fűződtek a kompromisszumhoz – hívta fel rá a figyelmet Tymoteusz Zych.

– Az egyik legnagyobb szószólónak, például Hollandiának óriási szüksége volt arra, hogy átmenjen a javaslat, mert választások közelegnek. Hasonló politikai érdekeket képviselt Németország is – mondta a szakértő.

A tagállamok vezetői által elfogadott megállapodás szerint az új mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai, ideológiai célokra önkényesen alkalmazni.

A közeljövőben az Európai Bizottságnak a tagállamokkal közösen kell egy, a mechanizmusra vonatkozó útmutatást kidolgozni, ennek megszületéséig semmilyen szankció nem alkalmazható. Az új mechanizmust csak 2021-től lehetne alkalmazni, sőt, annak alkalmazhatóságát kitolná, ha valamely tagállam az EU Bíróságához fordulna a jogszabály uniós joggal való összeegyeztethetőségének vizsgálata céljából. Ez idő alatt a jogszabály alkalmazását felfüggesztenék.

– A magyar győzelem mértékét jól mutatja, hogy még Soros György is a magyar miniszterelnök győzelméről, Angela Merkel meghajlásáról írt a Project Syndicate weboldalán – tette hozzá Kovács Attila.

„Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást” + videó

– Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.