Háromszáz tüntetőt tartóztattak le Belaruszban

A járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal dacolva ismét ezrek vonultak Minszk utcáira.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 06. 19:22
null
Minszk, 2020. december 6. Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetõk Minszkben 2020. december 6-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással gyõzött. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint háromszáz embert vettek őrizetbe vasárnap az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök távozását követelő újabb tüntetéseken a fővárosban, Minszkben – közölte Aljakszandr Kupcsenyi minszki rendőrségi vezető. A Minszk területére vonatkozó tömegrendezvényekről szóló jogszabályok megsértése miatt több mint háromszáz embert vettek őrizetbe, akikkel szemben közigazgatási eljárást indítottak a közrend megsértése miatt – tudatta Kupcsenyi a minszki rendőrség honlapján megjelentetett közleményben.

Minszk, 2020. december 6.
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők Minszkben 2020. december 6-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Belaruszban, mivel a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka elnök csalással győzött
Fotó: MTI/AP

A járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal dacolva vasárnap ismét ezrek vonultak Minszk utcáira, hogy Lukasenka lemondását követeljék. A legtöbb tiltakozó távoli lakónegyedekben menetelt, tapsolva, Belaruszt éltetve és az ellenzéki jelképnek számító fehér-vörös-fehér zászlót lengetve. Minszk utcáin katonai járműveket és vízágyúkat lehetett látni, és egyenruhások rángatták ki a tiltakozó tömegből az embereket – derül ki szemtanúk beszámolójából és a közösségi médiában közzétett videofelvételekből.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren vettek részt. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett alkotmányreformot ígért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.