Már Dániában is megjelent az új koronavírus-mutáció

Aggódnak az északi országok: a svédek a járvány kitörése óta először vezettek be határzárat a szomszédos állammal szemben.

Forrás: The Local2020. 12. 22. 16:20
null
Malmö, 2020. december 22. Svéd határrendõr a Svédországot Dániával összekötõ Öresund híd bejáratánál, Malmö közelében 2020. december 22-én. A koronavírus-járvány terjedése megakadályozásának érdekében a svéd kormány megtiltotta a beutazást Dániából. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson Fotó: Johan Nilsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dániában is megjelent a koronavírus új mutációja, amelyet először Nagy-Britanniában azonosítottak. Svédország a hír hallatára lezárta a szomszédos állammal közös határait, ami a járvány kitörése óta először fordul elő – közli a The Local svéd kiadása.

– Nyilvánvalóan kockázatos, hogy a dánok átjönnek Svédországba karácsonyi ajándékokat nézni vagy eltöltenek egy kis időt Malmőben, a fővárosban

– jelentette ki az intézkedés kapcsán Mikael Damberg svéd belügyminiszter.

Svéd határrendőr a Svédországot Dániával összekötő Öresund híd bejáratánál, Malmö közelében 2020. december 22-én. A koronavírus-járvány terjedése megakadályozásának érdekében a svéd kormány megtiltotta a beutazást Dániából
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson

A svéd állampolgárok mentesülnek a belépési tilalom alól, csakúgy mint azok a külföldi állampolgárok, akik Svédországban élnek vagy dolgoznak, beleértve az áruszállítókat.

Számos más országhoz hasonlóan Svédország is azonnal felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat a koronavírus új változata miatt, amely vélhetően hetven százalékkal gyorsabban fertőz.

Az ország eddig javarészt enyhébb, nem kényszerítő jellegű intézkedésekkel próbálta megfékezni a világjárvány terjedését, és így nyitva tartotta a regionális határait. A svéd vezetőség a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt a kötelező maszkviselet és karantén helyett.

Svédországban minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptettek életbe december 18-án a koronavírus-járvány megfékezésére, ajánlást kiadva a maszk köztéri viselésére és bezárva a nem létfontosságú közintézményeket
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg

Norvégia, Dánia és Finnország a pandémia alatt többször vezetett be utazási korlátozásokat Svédországgal szemben, ahol a halálozások aránya jóval magasabb, mint északi szomszédjainál.

A járvány második hulláma erősen megviselte Svédországot is, így novemberben kénytelenek voltak szigorúbb jogszabályokat hozni. A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 367 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül csaknem nyolcezren haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.