Pénzügyi szakember lehet az új román kormányfő

A magyarellenes szélsőjobboldali párt együttérez a rasszizmussal vádolt román bíróval.

null
Florin Cîţu, az új román miniszterelnök. Forrás: Facebook / Florin Cîtu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még karácsony előtt bizalmat szavazhat a román parlament annak a hárompárti koalíciós kormánynak, amelyet várhatóan Florin Cîţu eddig pénzügyminiszter vezet majd. A népppárti Nemzeti Liberális Párt (PNL) 48 éves politikusa – akinek jelölésével mindhérom párt és Klaus Johannis államfő is egyetért – az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász–matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot.

Florin Cîţu lehet az új román miniszterelnök.
Fotó: Facebook / Florin Cîtu

Szerda délig esélyesként emlegették a miniszterelnöki posztra a jelenlegi ügyvivő kabinetet vezető Nicolae Ciucă védelmi minisztert, a két kisebbik koalíciós párt, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elfogadhatatlannak tartotta, hogy „katonai vezetéssel” irányítsák Romániát. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta:

a korábbi kormány egyik kellemes meglepetése volt Florin Cîțu, pártja kész támogatni az eddigi pénzügyminiszter jelölését a kormányfői pozícióba.

Rareș Bogdan, a PNL alelnöke szerdán azt nyilatkozta, az új kormányban a nemzeti liberálisok tíz-tizenegy, az USR öt-hat, az RMDSZ pedig két minisztériumot szeretne. Korábbi sajtóértesülések a kulturális, illetve a környezetvédelmi tárca esetében emlegettek RMDSZ-es vezetést.

Közben a román politikába is beszivárgott az európai labdarúgóéletben nagy visszhangot keltett „rasszista” botrány. Ionuț Stroe román ifjúsági és sportminiszter elnézést kért a romániai sport nevében, amiért Sebastian Colțescu játékvezető a kedd esti Paris Saint-Germain–Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen „az a fekete” megjelöléssel illette a török csapat pályaedzőjét. Az ügyben a bukaresti külügyminisztérium is lépett: egy „Nem a rasszizmusra” felirat jelent meg a tárca Facebook-oldalán. A vasárnapi választáson meglepetésre közel tízszázalékos eredményt elérő, erős fociultramúlttal rendelkező Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szolidaritást vállalt a támadott játékvezetővel.

A magyarellenességéről is ismert párt szerint Colțescu egy agresszív lejárató kampány áldozata. Az AUR állásfoglalása rendkívül népszerűnek bizonyult a közösségi médiában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.