Súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot számos neves egyetemen

Egy kutatásból az derült ki, hogy több egyetemen is olyan súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot, hogy már kormányzati beavatkozás lenne szükséges.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 12. 22. 15:10
A Cambridge-i Egyetem Forrás: FLICKR
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már eddig is lehetett sejteni, hogy a szólásszabadságra nagy veszélyt jelent az idén kiélesedő cancel culture, amelynek keretében megpróbálják elhallgattatni azokat az embereket és eltörölni azokat a véleményeket, akik és amik a balliberális ideológiával ellentétesek. Most egy brit think tanknek köszönhetően konkrét adatokat lehet látni a jelenségről, és így kiderült, milyen súlyosan is káros ez a baloldali eltörlési hullám a szabad véleményre.

A kutatást a Civitas végezte el, és arra a konklúzióra jutottak, hogy a cancel culture fenyegető hatással vana szólásszabadságra az egyetemeken. Jim McConalogue, a Civitas vezető kutatója elmondta: a kutatás eredménye azt mutatta, összességében az egyetemek 86 százalékában volt már példa arra, hogy súlyos vagy mérsékelt szigorításokat vezettek be a szólásszabadságra vonatkozóan.

A Cambridge-i Egyetem is a korlátozó intézmények közé tartozik
Fotó: FLICKR

McConalogue szerint az alapprobléma az, hogy a diákok és az akadémikusok nem fejezhetik ki a véleményüket szabadon az intézményekben éppen azokban az ügyekben, amik meghatározzák a mindennapjaikat. Ilyen témának számít például a nemiség, a vallás vagy a választások.

A jelenség elől pedig nem menekültek meg a nagy, híres egyetemek sem. Visszásságot találtak Cambridge-ben, Oxfordban és a St. Andrewsban is – sőt, ezek az egyetemek egyenesen a vörös zónába kerültek. Ez azt jelenti, hogy ezekben az intézményekben súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot, például azzal, hogy nem engednek felszólalni olyan személyeket, akiknek a diákok szerint politikailag helytelen véleményük van.

A vörös zónába egyébként a vizsgált egyetemek 35 százaléka tartozik. A Civitas az ő esetükben már egyenesen azt javasolta, a kormánynak kellene szabályoznia az ottani helyzetet, hogy véget vessenek a cenzúrának. A sárga zónába 70 egyetem tartozik, itt a Civitas szintén beavatkozást javasol, de csak a diákokkal foglalkozó hivatal részéről. A zöld zónába 19 intézmény került be.

„A kitörlés nem a kultúra, hanem a pusztító ostobaság terméke”

– Mi fontosabbat adhatunk át utódainknak, mint a szabadságvágyat, amely nélkül az egyes ember és a társadalom elkényelmesedik, végül behódol idegen vallásoknak és zavaros, jóemberkedő eszméknek – mondta W.-Nemessuri Zoltán író, publicista, a Végvidék című történelmi regénysorozat szerzője. Az íróval öröklött és szerzett érdemekről, a Gyulaffyk hősiességéről, védendő végvárainkról és a kallódó, pusztuló művészeti örökségek lehetséges megmentéséről beszélgettünk.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.