Új vezető a Nyílt Társadalom Alapítvány élén

Soros György azt az amerikai üzletembert és volt politikust nevezte ki nemzetközi szervezete élére, aki eddig a Donald Trump által választási csalással vádolt szavazószoftver-gyártó cég egyik elnöke volt.

Mártonffy Attila
2020. 12. 07. 19:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi baloldali politikai és civil mozgalmakat bőkezűen támogató milliárdos Soros György Mark Malloch-Brown amerikai üzletembert és volt politikust nevezte ki nemzetközi szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) elnökévé. Malloch-Brown a Smartmatic nevű, szavazószoftvereket gyártó amerikai céget tulajdonló SGO holding elnöke, új tisztét január 1-től veszi át.

A Smartmatic egyike azon két szoftvercégnek – a másik a Dominion –, amelyet a múlt hónapban lebonyolított amerikai elnökválasztásban a voksolás masszív manipulálásával vádolt Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök, illetve más republikánusok

– a Breitbart amerikai hírportál szerint sikertelenül. Az Associated Press hírügynökség kiemeli, hogy a Dominion nem tartozik az SGO-hoz, és csak a Los Angeles megyében lebonyolított választáshoz szállította rendszerét.

A Nyílt Társadalom Alapítvány december 4-i sajtóközleményében jelentette be a vezetőcserét. Addigi vezetője, Patrick Gaspard ugyanis lemondott, miután hároméves ténykedése alatt világszerte számos komoly fenyegetés érte a szervezetet, többek között az „autoritárius rendszerek” megerősödése révén, de a Covid–19 világjárvány terjedése sem segítette elő a működést. Ennek ellenére a közlemény kiemeli, hogy Gaspard „hozzáértő vezetése” alatt az alapítvány minden korábbinál erősebbé vált. Az elnöki székben Gaspardot Mark Malloch-Brown volt ENSZ-főtitkárhelyettes és volt brit államminiszter, lovaggá ütött felsőházi tag követi, aki azonban már most is az alapítvány globális igazgatóságában ül.

A The New York Times egy korábbi híre Malloch-Brownt a Smartmatic elnökeként aposztrofálja, ugyanakkor kategorikusan cáfolja, hogy a milliárdos spekuláns tulajdonosa a cégnek, és befolyása lenne annak üzletmenetére – az egyetlen kapcsolat köztük a Nyílt Társadalom Alapítvány.

Az SGO is bejelentette Malloch-Brown Soros alapítványához való átigazolását, méltatva a technológiai cégnél végzett sikeres tevékenységét. A Breitbart emlékeztet, hogy Soros György az amerikai baloldal egyik legbefolyásosabb pénzelője, valamint számos olyan baloldali intézményt támogat, amelyek kulcspozíciót betöltő embereket biztosítanak Joe Biden megválasztott elnök leendő adminisztrációjához.

Biden például nemrégiben jelölte Neera Tandent, a Soros támogatását élvező Amerikai Haladás Központjának elnökét a Fehér Ház vezetési és költségvetési hivatalának vezetőjévé. A Malloch-Brown és a spekuláns közti ismeretség, sőt barátság egyébként évtizedek óta tart. A brit üzletember, volt magas rangú ENSZ-tisztviselő és volt brit kormánytag már 1993–1994-ben együtt dolgozott Sorossal, amikor az amerikai pénzember tanácsadó szervezete, a Soros Advisory Committee Boszniában ügyködött a Refugees International nevű független nemzetközi humanitárius szervezet keretein belül – ebben a szervezetben működött Malloch-Brown is.

Azóta a két ember szívélyes kapcsolatot ápol egymással, sőt, a későbbi brit főrend Sorostól bérelt lakást New Yorkban 1994-től 2006-ig tartó ENSZ-tevékenysége idején.

Az ENSZ fejlesztési programjának vezetőjeként Malloch-Brown 2002-ben támogatta Sorosnak azt az elképzelését, hogy a nemzetközi szervezet és az amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Intézete, valamint más szervezetek működjenek együtt humanitárius programok finanszírozásában. 2007 májusában Malloch-Brown Soros Quantum Fund nevű árfolyamkockázati alapjában kapott alelnöki állást, s hasonló pozíciót szerzett a Soros Fund Management befektetési társaságban és a Nyílt Társadalom Intézetben is. Az Observer című brit lap azonban még az év szeptemberében azt jelentette, hogy Malloch-Brown lemondott e tisztségeiről, mert miniszter lett a brit kormányban. 2013-ban az FTI Consulting amerikai üzleti befektetési tanácsadó cég Malloch-Brown nevében bíróságon kívüli megegyezésre jutott Beny Steinmetz izraeli bányaipari milliárdossal, aki azzal vádolta Malloch-Brownt, hogy bizalmas adatokat juttatott el a közismerten Izrael-ellenes Soroshoz, ami később Steinmetz bányái elleni lejárató kampányhoz vezetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.