Uniós zöld jelzés a Pfizer és a BioNTech vakcinájának

Ursula von der Leyen: Az oltóanyag a tagországokban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Munkatársunktól
2020. 12. 21. 20:07
null
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) épülete Amszterdamban Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn az Európai Unióban forgalmazásra ajánlotta a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot. Az ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést.

Az EMA igazgatója szerint az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalat

oltóanyagának előnyei messze felülírják a lehetséges kockázatokat.

Az oltás 16 éves kortól alkalmazható. Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója hozzátette: ez

az oltóanyag védelmet ad a SARS-CoV-2 új változata ellen is, amely jelenleg elsősorban Nagy-Britanniában terjed.

A vakcina hatásainak nyomon követése is nagyon fontos biztonságossági szempontból, így az ügynökség továbbra is folyamatosan gyűjteni és elemezni fog minden olyan adatot, amely az oltóanyagnak a beoltott emberekre gyakorolt hatásait vizsgálja. Az igazgató arra is figyelmeztetett, hogy a lakosoknak a beoltás után is követniük kell a hatályos távolságtartási és higiéniai előírásokat, mivel az oltóanyag önmagában nem csodaszer. Az Európai Gyógyszerügynökség január első hetében dönt egy másik gyógyszercég, a Moderna által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalomba hozatalának támogatásáról.

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentése után az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának forgalomba hozatalát; ez a SARS-CoV-2 koronavírus által okozott betegség (Covid–19) elleni első vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által

mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság további oltóanyagokat fog jóváhagyni, amennyiben a gyógyszerfelügyeleti ügynökség hatékonynak és biztonságosnak találja azokat. Von der Leyen uniós sikertörténetnek nevezte a hétfőn forgalmazásra jóváhagyott vakcina kifejlesztését. Emlékeztetett, hogy a német BioNTech vállalat 9 millió eurós uniós támogatást kapott az évek során ahhoz, hogy innovatív gyógyszergyártási technológiáját kifejlessze, és júniusban 100 millió euró kölcsönt az Európai Fejlesztési Banktól, kapacitásai kiterjesztésére.

Az oltóanyag beszállítása a következő hónapokban heti rendszerességgel folyik majd. Az előre megrendelt 200 millió dózis uniós tagállamok közötti

szétosztását a tervek szerint 2021 szeptemberére fejezik be.

Közben az Európai Unió már meg is állapodott a védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról a Pfizer és a BioNTech céggel. A Reuters megtudta, hogy az unió összesen háromszázmillió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A brit hírügynökség novemberben azt írta, hogy Washington százmillió – ugyanazon oltóanyag – darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró. Az uniós előzetes – így a védőoltásokra is vonatkozó – vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előlegösszegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget a már lekötött vakcináért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.